Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 05 april 2001

Orange tvingas bygga eget 3G-nät

Orange kan komma att bygga sitt svenska 3G-nÀt helt pÄ egen hand.
Efter flera mÄnaders resultatlösa förhandlingar med de andra operatörerna tvingas nu Orange omvÀrdera planerna pÄ ett delat nÀt.
"Det Àr möjligt att vi bygger nÀtet sjÀlva och sedan roamar in i de andra nÀten", sÀger Jeremy Sell, vd pÄ Orange Sverige till Vision.
Sedan slutet av januari Àr Orange den enda svenska mobiloperatören som stÄr som ensam byggare av ett tredje generationens mobilnÀt. Först slöt Telia och Tele 2 en allians, och kort dÀrefter Europolitan och HI3G. Trots det var Sverige-vd:n Jeremy Sell optimistisk och rÀknade kallt med ett samarbetsavtal.
"NÀsta mÄnad kommer vi att ha en avtal" sade han i januari till Vision.
Nu har tvÄ och halv mÄnad gÄtt och alltmer tyder pÄ att Orange kommer tvingas bygga sitt 3G-nÀt pÄ egen hand.
"Det kan kanske bli sÄ att vi bygger nÀtet sjÀlva. Det Àr alltid svÄrt att jobba med en partner som du konkurrerar med", sÀger Jeremy Sell till Vision.
"Vi sitter fortfarande i förhandlingar. Man mÄste förstÄ att detta Àr komplexa frÄgor, ingen har gjort det hÀr förut i vÀrlden."
Enligt Orange UTMS-ansökan ska bolaget investera 14,9 miljarder kronor i sitt 3G-nÀt. Den kostnaden skulle förmodligen kunna halveras om Orange fick dela pÄ nÀtutbyggnaden med en annan operatör.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1