Annons
Annons
Elektronikproduktion | 05 april 2001

Orange tvingas bygga eget 3G-nät

Orange kan komma att bygga sitt svenska 3G-nät helt på egen hand.
Efter flera månaders resultatlösa förhandlingar med de andra operatörerna tvingas nu Orange omvärdera planerna på ett delat nät.
"Det är möjligt att vi bygger nätet själva och sedan roamar in i de andra näten", säger Jeremy Sell, vd på Orange Sverige till Vision.
Sedan slutet av januari är Orange den enda svenska mobiloperatören som står som ensam byggare av ett tredje generationens mobilnät. Först slöt Telia och Tele 2 en allians, och kort därefter Europolitan och HI3G. Trots det var Sverige-vd:n Jeremy Sell optimistisk och räknade kallt med ett samarbetsavtal.
"Nästa månad kommer vi att ha en avtal" sade han i januari till Vision.
Nu har två och halv månad gått och alltmer tyder på att Orange kommer tvingas bygga sitt 3G-nät på egen hand.
"Det kan kanske bli så att vi bygger nätet själva. Det är alltid svårt att jobba med en partner som du konkurrerar med", säger Jeremy Sell till Vision.
"Vi sitter fortfarande i förhandlingar. Man måste förstå att detta är komplexa frågor, ingen har gjort det här förut i världen."
Enligt Orange UTMS-ansökan ska bolaget investera 14,9 miljarder kronor i sitt 3G-nät. Den kostnaden skulle förmodligen kunna halveras om Orange fick dela på nätutbyggnaden med en annan operatör.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-10 09:20 V11.5.0-1