Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 09 maj 2006

Ny stororder till ABB

ABB meddelar att man från BP Plc i Norge har tagit hem ett kontrakt värt 50 miljoner dollar för att leverera utrustning till en undervattens-länk som kommer att öka tillförlitligheten och säkerheten av elleveranserna och hjälpa till att minska växthuseffekten.
ABB kommer att leverera strömriktarstationerna i vardera änden av den 292 kilometer långa kabeln, vilken transporterar likström (DC) från Lista i södra Norge till oljefältet Valhall i Nordsjön där den omvandlas till växelström (AC). Systemet använder HVDC Light-tekniken, en ABB-innovation för leverans av högspänd likström under jord och under vatten. Utrustningen levereras från ABB i Ludvika.

”Ännu ett gott exempel på hur ABB:s teknik ger både kund- och miljönytta”, säger Per Haugland, Sverigechef för division Power Systems.

”Vår teknik effektiviserar användningen av energi och hjälper till att minska produktionskostnaderna,” säger Samir Brikho, global chef för division Power Systems. ”Förra året installerade vi världens första system som använder tekniken offshore, även det i Nordsjön, och vi ser ytterligare tillämpningar för tekniken som vid vindkraftsparker offshore”.

Kraftlänken kommer att ersätta gasturbiner offshore och minska utsläppen av koldioxid med 300 000 ton per år, motsvarande den el som genereras för cirka 30 000 bostäder. Länken kommer också att minska underhållet och reducera utrustningens vikt på plattformen.

Installationen kommer att leverera 78 megawatts kraft när den tas i drift 2009, tillräckligt för att driva Valhall och andra plattformar i fältet. Projektets verkställighet är beroende på godkännandet av en saneringsplan för oljefältet som kommer att presenteras för de norska myndigheterna i augusti.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1