Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 09 maj 2006

Ny stororder till ABB

ABB meddelar att man frÄn BP Plc i Norge har tagit hem ett kontrakt vÀrt 50 miljoner dollar för att leverera utrustning till en undervattens-lÀnk som kommer att öka tillförlitligheten och sÀkerheten av elleveranserna och hjÀlpa till att minska vÀxthuseffekten.
ABB kommer att leverera strömriktarstationerna i vardera Ànden av den 292 kilometer lÄnga kabeln, vilken transporterar likström (DC) frÄn Lista i södra Norge till oljefÀltet Valhall i Nordsjön dÀr den omvandlas till vÀxelström (AC). Systemet anvÀnder HVDC Light-tekniken, en ABB-innovation för leverans av högspÀnd likström under jord och under vatten. Utrustningen levereras frÄn ABB i Ludvika.

”Ännu ett gott exempel pĂ„ hur ABB:s teknik ger bĂ„de kund- och miljönytta”, sĂ€ger Per Haugland, Sverigechef för division Power Systems.

”VĂ„r teknik effektiviserar anvĂ€ndningen av energi och hjĂ€lper till att minska produktionskostnaderna,” sĂ€ger Samir Brikho, global chef för division Power Systems. ”Förra Ă„ret installerade vi vĂ€rldens första system som anvĂ€nder tekniken offshore, Ă€ven det i Nordsjön, och vi ser ytterligare tillĂ€mpningar för tekniken som vid vindkraftsparker offshore”.

KraftlÀnken kommer att ersÀtta gasturbiner offshore och minska utslÀppen av koldioxid med 300 000 ton per Är, motsvarande den el som genereras för cirka 30 000 bostÀder. LÀnken kommer ocksÄ att minska underhÄllet och reducera utrustningens vikt pÄ plattformen.

Installationen kommer att leverera 78 megawatts kraft nÀr den tas i drift 2009, tillrÀckligt för att driva Valhall och andra plattformar i fÀltet. Projektets verkstÀllighet Àr beroende pÄ godkÀnnandet av en saneringsplan för oljefÀltet som kommer att presenteras för de norska myndigheterna i augusti.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-2