Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 maj 2006

Teleoperatörer sega med WiMAX-etablering

Post och Telestyrelsen delade 2002 ut licenser för trÄdlöst bredband till teleoperatörerna men etableringen har gÄtt trögt.
Telia och Tele2 fick nationella licenser men de utnyttjas knappt idag. De lovade att de skulle sÀtta upp en sÀndare per lÀn och de har de ocksÄ gjort men enligt PTS sÄ kan dessa utnyttjas mycket bÀttre.

- Med det förfarande som vi mÄste följa kunde vi inte sÀtta hÄrdare krav. TyvÀrr resulterade ju det i att de nationella aktörerna bara satt upp en station i vissa lÀn. Det Àr riktigt enligt reglerna, men innebÀr att frekvenserna inte anvÀnds, sÀger Urban Landmark pÄ PTS till IDG.

Vetlanda kommun vill till exempel hyra in sig med sin WiMAX-teknik pÄ operatörernas 3,5 GHz band men priset blev för högt.

- Vi fick tidigt prisuppgifter för att hyra licenser men pengarna var inte realistiska. Skulle vi ha fÄtt tillgÄng till det bandet hade projektet redan varit igÄng nu. Snacka om frustration, sÀger Christer Löfberg pÄ Vetlanda Energi och Teknik till IDG.

– Jag tror att vi kommer anvĂ€nda den hĂ€r tekniken mer i framtiden, frĂ€mst för att nĂ„ ut till glesbygden, sĂ€ger Karl-Johan Nybell pĂ„ Tele2 till IDG.

Karl-Johan Nybell berÀttar för IDG att anledningen till den lÄngsamma utvecklingen Àr att WiMAX-produkter frÄn olika leverantörer inte varit kompatibla och att det inte har gÄtt att fÄ inomhustÀckning.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 18:25 V11.10.11-2