Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 maj 2006

Teleoperatörer sega med WiMAX-etablering

Post och Telestyrelsen delade 2002 ut licenser för trådlöst bredband till teleoperatörerna men etableringen har gått trögt.
Telia och Tele2 fick nationella licenser men de utnyttjas knappt idag. De lovade att de skulle sätta upp en sändare per län och de har de också gjort men enligt PTS så kan dessa utnyttjas mycket bättre.

- Med det förfarande som vi måste följa kunde vi inte sätta hårdare krav. Tyvärr resulterade ju det i att de nationella aktörerna bara satt upp en station i vissa län. Det är riktigt enligt reglerna, men innebär att frekvenserna inte används, säger Urban Landmark på PTS till IDG.

Vetlanda kommun vill till exempel hyra in sig med sin WiMAX-teknik på operatörernas 3,5 GHz band men priset blev för högt.

- Vi fick tidigt prisuppgifter för att hyra licenser men pengarna var inte realistiska. Skulle vi ha fått tillgång till det bandet hade projektet redan varit igång nu. Snacka om frustration, säger Christer Löfberg på Vetlanda Energi och Teknik till IDG.

– Jag tror att vi kommer använda den här tekniken mer i framtiden, främst för att nå ut till glesbygden, säger Karl-Johan Nybell på Tele2 till IDG.

Karl-Johan Nybell berättar för IDG att anledningen till den långsamma utvecklingen är att WiMAX-produkter från olika leverantörer inte varit kompatibla och att det inte har gått att få inomhustäckning.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2