Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 22 maj 2006

Autoliv öppnar sin nionde fabrik i Kina

VÀrldens ledande bilsÀkerhetsföretag Autoliv Inc. startar en ny fabrik för tillverkning av gasgeneratorer. Detta Àr Autolivs nionde fabrik i Kina och sjÀtte gasgeneratorsfabrik i vÀrlden.
Den nya fabriken ligger i Shanghai och kommer att möta efterfrÄgan frÄn den snabbt vÀxande kinesiska marknaden och frÄn andra asiatiska marknader sÄsom Sydkorea och Japan.

Autolivs strategi Àr att ha tillverkning och utvecklingsresurser nÀra sina kunder samt att ha en betydande andel av sin tillverkning i lÄgkostnadslÀnder. För nÀrvarande har Autoliv mer Àn 40% av sina anstÀllda i lÄgkostnadslÀnder. Fram till idag har tillverkningen i lÄgkostnadslÀnder varit koncentrerad till arbetskraftsintensiva produkter sÄsom sÀkerhetsbÀlten, rattar och krockkuddar. Nyligen invigde dock Autoliv en fabrik i Kina för sÀkerhetselektronik, vilket precis som gasgeneratorer, Àr relativt kapitalintensiva. Dessa investeringar i Kina representerar dÀrför en utvidgning av Autolivs strategi att ha tillverkning i lÄgkostnadslÀnder.

Det finns frÀmst tvÄ anledningar till detta. För det första har Autolivs varit effektivt sÄ lÀnge som volymerna varit smÄ, men genom att producera lokalt minskar transportkostnaderna och importavgifterna. Dessutom blir det lÀttare att anvÀnda Just-in time leveranser vilket Àr ett krav i stora delar av bilindustrin.

För det andra kommer Autoliv fortsÀtta att öka andelen inköp i lÄgkostnadslÀnder. Innan slutet av det hÀr decenniet rÀknar koncernen med att ha ökat andelen till 50% frÄn mindre Àn 15% 2004 dÄ strategin sattes i verket.

Den nya fabriken bidrar till denna strategi genom att identifiera och utbilda kinesiska leverantörer sÄ att de kan klara de hÄrda kvalitetskrav som stÀlls pÄ komponenter till bilsÀkerhetsprodukter. Dessa leverantörer kan ocksÄ anvÀndas av Autolivs fabriker i andra delar av vÀrlden.

Investeringen för expansionsfasen uppgÄr till ca 370 MSEK (50 MUSD) vilket berÀknas vara tillrÀckligt för att möta efterfrÄgan pÄ gasgeneratorer de nÀrmaste Ären. Fabriken kommer efter denna fas ha drygt 500 anstÀllda och utöka Autolivs tillverkningskapacitet för gasgeneratorer med 20% till nÀrmare 100 miljoner enheter Ärligen. De flesta gasgeneratorerna kommer att anvÀndas i Autolivs egna krockkuddar, men ca 5-10% kommer att sÀljas till andra tillverkare i branschen. Den kinesiska fabriken kommer bÄde leverera till kunder som Nissan, Mazda, Hyundai och General Motors samt till ett flertal kinesiska biltillverkare sÄsom Brilliance och Chagan.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1