Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 30 maj 2006

SJ installerar de nya repeatrarna

Ändrad 060530, kl 10.30: Det Ă€r företaget Avitec som fĂ„tt i uppdrag av SJ att ta fram den lösning som förbĂ€ttar den mobila kommunikationen pĂ„ SJs tĂ„g. Icomera och Data Respons var med i arbetet att ta fram en lösning för SJs resenĂ€rer att anvĂ€nda internet ombord och dessa system bör inte förvĂ€xlas.
Alla som rest med tÄget har mÀrkt att mobiltÀckningen skiftar under resan. Det beror dels pÄ att tÄgets konstruktion av stÄl och plÄt gör det svÄrt för mobilsignalerna att leta sig fram, dels pÄ att operatörernas nÀt inte Àr fullt utbyggt lÀngs tÄgspÄren. Nu Àr förÀndringar pÄ gÄng. I samarbete med mobiloperatörerna installerar SJ mobilförstÀrkare i samtliga X 2000-tÄg.

- SJ satsar pÄ att förbÀttra mobiltÀckningen för att kunna ge resenÀrerna bÀttre service, sÀger Jacob Wennman, projektledare. TÄgresan Àr "din anvÀndbara stund" och man ska kunna vÀlja att tala i telefon, bara vila eller kanske surfa pÄ nÀtet.

BÀttre mobiltÀckning innebÀr ocksÄ förbÀttrad information till resenÀrerna, eftersom SJs ombordpersonal enklare kommer att fÄ besked om eventuella störningar i trafiken.

MobiltÀckningen möjliggörs med en sÄ kallad repeater som installeras i varje vagn. Repeatern kopplar ihop ett yttre och ett inre antennsystem som sÀnder ut mobilsignalerna i hela tÄget.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 02:03 V11.10.8-2