Annons
Annons
Elektronikproduktion | 30 maj 2006

SJ installerar de nya repeatrarna

Ändrad 060530, kl 10.30: Det är företaget Avitec som fått i uppdrag av SJ att ta fram den lösning som förbättar den mobila kommunikationen på SJs tåg. Icomera och Data Respons var med i arbetet att ta fram en lösning för SJs resenärer att använda internet ombord och dessa system bör inte förväxlas.
Alla som rest med tåget har märkt att mobiltäckningen skiftar under resan. Det beror dels på att tågets konstruktion av stål och plåt gör det svårt för mobilsignalerna att leta sig fram, dels på att operatörernas nät inte är fullt utbyggt längs tågspåren. Nu är förändringar på gång. I samarbete med mobiloperatörerna installerar SJ mobilförstärkare i samtliga X 2000-tåg.

- SJ satsar på att förbättra mobiltäckningen för att kunna ge resenärerna bättre service, säger Jacob Wennman, projektledare. Tågresan är "din användbara stund" och man ska kunna välja att tala i telefon, bara vila eller kanske surfa på nätet.

Bättre mobiltäckning innebär också förbättrad information till resenärerna, eftersom SJs ombordpersonal enklare kommer att få besked om eventuella störningar i trafiken.

Mobiltäckningen möjliggörs med en så kallad repeater som installeras i varje vagn. Repeatern kopplar ihop ett yttre och ett inre antennsystem som sänder ut mobilsignalerna i hela tåget.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2