Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 24 april 2001

SP certifierar elektronik för USA-marknaden

SP har utsetts till Telecommunication Certification Body, TCB, för radiosÀndare och teleterminaler avsedda för USA-marknaden. Det innebÀr att SP certifierar alla produkter betr EMC, radio och elsÀkerhet enligt de krav som stÀlls i USA
DÄ EU införde direktiven för EMC, elsÀkerhet och radio/teleterminaler och godkÀnde att företag och vissa laboratorier kunde genomföra provningar och certifiera av produkter enligt direktiven reagerade USA. Amerikanerna kunde inte acceptera att de mÄste gÄ utomlands för att fÄ klartecken för export till EU, som i sin tur inte var berett at utan vidare gÄ med pÄ USAs krav. Efter förhandlingar kom man överens om att skapa ett Mutual Recognition Agreement (MRA-avtal)skriver SP i sin tidning Provning & Forskning.
SP satsade pÄ att bli ett godkÀnt laboratorium för att arbeta med certifiering av elektronik för USA-marknaden. I mitten av januari kom det officiella godkÀnnandet.
SP kan nu genomföra de tre procedurer - Verification, Declaration of Conformity, DoC och Certification - för godkÀnnande av Federal Communications Commission, FCC, EMC-krav. Verification kan jÀmföras med vÄr CE-mÀrkning. Tillverkaren ansvar sjÀlv för provning, deklaration och mÀrkning av produkten.
DoC innebÀr att ett ackrediterat laboratorium mÄste anlitas för provningen av t ex mikrovÄgsugnar och PC. Certification, som kan anvÀndas i stÀllet för DoC, medför att provningar skall godkÀnnas av en Telecommunication Certification Body, TCB. SP Àr det enda svenska laboratorium som Àr ackrediterat för de mÀtmetoder som krÀvs för att certifiera radiosÀndare för USA-marknaden.
NÀr det gÀller elsÀkerhet stÀlls kraven via försÀkringsbolagen, vilket stÀller till problem. DÀrför har SP tecknat ett avtal med Nemko, som har kontakter i USA, och kan dÀrmed ocksÄ genomföra en certifiering för elsÀkerhet accepterad i USA.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2