Stör det så föreslår BK Services en lösning
När man tillverkat en ny produkt som innehåller någon form av elektronik, ska den inte kunna störa ut sig själv eller produkter runtomkring i den miljö där den är tänkt att användas.
– Den ska dessutom tåla att bli störd av andra apparater, berättar Albin Suu, testingenjör på BK Services i Linköping.
När det kommer till just elektromagnetisk kompatibilitet, EMC, och radioprovning så är det bra att kontakta BK Services så tidigt som möjligt i processen. Det hävdar i alla fall Albin Suu.
– När du har en fungerande prototyp, så är du välkommen hit för att låta oss testa den. Det som ofta sätter käppar i hjulet är EMC-biten, förklarar han och ger ett exempel på varför man gör dessa tester.
– Förr, när det ringde i telefonen hemma så kunde det surra i högtalarna. Ljudet kom från spänningar i modemet och så får det inte vara längre.
Det Albin testar är just den elektromagnetiska kompatibiliteten, dels hur mycket produkten strålar ut, elektromagnetisk strålning, både i luften med antenn men också från kablar som kopplas till produkten. Man testar även hur mycket störningar produkten tål, dels i luften men också via kablarna. Detta ska då motsvara hur mycket andra apparater runtomkring stör i den miljö där den ska användas.
– Den måste tåla de tuffa och hårda krav som EU har ställt för att man ska få tillstånd tillverka sin produkt.
Men handlar det om produkter för gemene man eller kontrolleras bara sådant som är långt ifrån alla "vanliga" hemelektronikanvändare?
– Produkterna finns överallt. Det handlar om allt från belysning, LED-lampor till exempel, blindskriftsskrivare, hissar och elbilsladdare, så det är hela spektrat, från smått till stort i alla miljöer, säger Albin.
Man gör allt från snällare till tuffare tester, beroende på var produkten till slut ska hamna och hur den ska användas. Om man till exempel ska ha en produkt som ska användas i tåg- eller industrimiljö, då ställs tuffa, så kallade immunitetskrav.
– Ett av de proven som utförs via produktens kablar är surge-prov, alltså ett åsknedslagsprov, och har man då inte tänkt på att skydda sin produkt mot åsknedslag så går den sönder.
– Det vanligaste problemet upptäcks ofta redan vid det första testet, utstrålad emission, där man mäter hur mycket produkten strålar ut, och där är vi extra vassa jämfört med större laboratorier. Där vi kan hjälpa till att leta upp var problemet sitter, säger Albin och fortsätter.
– Styrkan i vårt lilla företag, där vi har direktkontakt med kunden, är att du kan komma hit och se hur vår testutrustning påverkar produkten direkt, och vi kan föreslå lösningar på problemet utan att för den skull vara medkonstruktörer.
Detta gör processen snabbare och det tjänar alla inblandade på, både i tid och pengar.
– Det är fördelen med att jämfört med större företag, kunna ha utvecklingsingenjören på plats hos oss när vi utför testerna, konstaterar Albin Suu, testingenjör på BK Services i Linköping.
BK Services når du enklast via mejl, info@bk-services.se eller telefon, 013-21 26 50.
Besök gärna hemsidan, www.bk-services.se