Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 01 september 2006

Sveriges största WiMAX-projekt

Med en av de hittills största satsningarna pÄ trÄdlöst bredband i Sverige tar MÀlarenergi StadsnÀt ett rejÀlt kliv framÄt.
Genom att byta ut traditionell överföring av data - frÄn elmÀtaravlÀsningar (GSM eller 3G-överföring) till en WiMAX-lösning - kan systerbolaget MÀlarenergi ElnÀt göra avsevÀrda besparingar pÄ sina avlÀsningskostnader (upp till en halvering av kostnaderna enligt preliminÀra berÀkningar), samtidigt som dataöverföringen bÄde blir snabbare och sÀkrare.

En stor tekniksatsning av MÀlarenergi öppnar stora möjligheter till nya former av service och tjÀnster i hela VÀsterÄs kommun.

WiMAX-lösningen bygger dessutom bort de vita flĂ€ckarna pĂ„ bredbandskartan i hela VĂ€sterĂ„s kommun. Även de hushĂ„ll som ligger utom rĂ€ckhĂ„ll för traditionella bredbandslösningar kan nu kopplas upp.

VÀsterÄsborna behöver inte vÀnta lÀnge pÄ de trÄdlösa fördelarna. Det pilotprojekt som avslutades i maj följs nu av en snabb utbyggnad av WiMAX-nÀtet under hösten. Innan Ärsskiftet kommer ett antal nya basstationer tÀcka hela VÀsterÄs kommun.

- Den hÀr lösningen har mÄnga fördelar, bÄde ur kort och lÄngt perspektiv. Att bÄde förbÀttra servicen och sÀnka vÄra kostnader Àr förstÄs dubbelt intressant. Förutom överföring av data frÄn elmÀtaravlÀsningar kommer Àven processtyrning och mÀtningar att kunna ske via StadsnÀtet, berÀttar Alf Edgren ansvarig pÄ MÀlarenergi StadsnÀt.

Denna satsning Àr ocksÄ goda nyheter för dem som hittills inte kunnat nÄ med StadsnÀts fiberbaserade bredband. Denna satsning kompletterar det fiberbaserade nÀtet, och skall anvÀndas för de anslutningar som inte med rimlig ekonomisk möjlighet kan kopplas upp med fiber, Forfarande Àr det fiberanslutning som gÀller inom de tÀtbebyggda delarna av staden.

- Inte minst pÄ landsbygden finns det mÄnga som hittills inte ens kunnat komma ifrÄga för ADSL eller andra alternativa lösningar. Med Wimax tÀcker vi nu upp alla dessa "vita flÀckar" pÄ kartan.

- Vi har under en lÀngre tid försökt hitta en bra lösning som bÄde funktionellt och kommersiellt skulle tÀcka in vÄra kunder i omlandet. Men efter ett flertal dÄliga erfarenheter av tekniker och företag beslöt vi att sjÀlva ta hand om utbyggnaden, berÀttar Alf Edgren.

- Det gör vi tillsammans med MobileCity som har flerÄrig erfarenhet av liknande projekt i Sverige och Europa. Och med teknik som utvecklats av Intel kÀnns det hÀr som en mycket stabil lösning, förklarar Alf.

- MÀlarenergi StadsnÀts framsynta satsning liknar mycket de stora Wimaxlösningar som vi implementerar i framförallt USA, dÀr man kombinerar tryggheten i en vÀl beprövad teknik, med möjligheten att bygga pÄ med mobila lösningar i framtiden, sÀger Carl-Daniel Norenberg, produktansvarig pÄ Intel.

- Detta första steg handlar frÀmst om s k fast trÄdlöshet (FWA, Fixed Wireless Access). Men det Àr förstÄs oerhört intressant att följa utvecklingen inom det mobila omrÄdet. För vad blir nÀsta generation mobila lösningar - det som kallas "4G"? I dessa system kommer med stor sannolikhet WiMAX-tekniken att spela en stor roll, sÀger Alf Edgren.

Redan i det första steget kommer MÀlarenergi StadsnÀt tillsammans med VÀsterÄs kommun att kunna erbjuda trÄdlöst bredband för evenemang, campingplatser, gÀsthamnar och andra nomadiska behov.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-2