Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 08 september 2006

Endast ren volymproduktion lönsam i Kina

Note Components VD, Knut Pogost höll under Electronix sista dag ett seminarium om outsourcingens skillnader mellan Asien och Europa.
Av Knut Pogost seminarium kunde slutsatsen dras att endast ren volymtillverkning, och dÄ vid riktigt stora volymer, Àr lönsam att tillverka i Kina men inte annars.

Fördelar med Kina Àr den lÄga kostnaden pÄ arbetskraft. Behövs det dÀremot en hög kompetens nÀra tillverkningen i form av forskning och utveckling sÄ Àr denna inte sÀrskilt mycket billigare i Kina. LÀgg till kostnader för resor, svÄrigheter med sprÄket och den stora utmaningen med den höga personalomsÀttningen och det skall mycket till innan man vÀljer att lÀgga sin tillverkning i Kina. Det största hotet mot framgÄng i att lÀgga sin tillverkning i Kina Àr risken för att förlora sin IP(Intellect Property). Det krÀvs en enorm kontroll pÄ sina fabriker i Kina för att detta skall kunna genomföras utan att man riskerar att förlora sina produkter.

Östeuropa Ă€r enligt Knut Pogost i mĂ„nga fall ett bĂ€ttre alternativ. DĂ„ tillverkningskostnaderna skall ner och dĂ„ det samtidigt behövs hög teknisk kompetens i form av utvecklingsinsatser och annat knutet till tillverkningen sĂ„ Ă€r enligt Knut Pogost det bĂ€sta alternativet att lĂ€gga tillverkningen i Östeuropa. Högutbildad personal som dessutom kan engelska finns tillgĂ€ngliga till mycket lĂ€gre pris Ă€n i bĂ„de Sverige och Kina samtidigt som arbetskraften i Östeuropa Ă€r vĂ€sentligt mycket mycket billigare Ă€n i VĂ€steuropa.

Enligt Knut Pogost sÄ har de olika regeringarna en stor del i detta. Pogost menar att den kinesiska regeringen uppmuntrar till att kopiera teknologi och kunnande frÄn vÀst medan EU sÀtter vÀldigt hÄrd press pÄ medlemsstaterna att kontrollera att direktiven följs. Risken för att bli av med sin IP i ett EU-land menar Knut Pogost Àr lÄngt ifrÄn den som finns i Kina.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1