Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 22 september 2006

Autoliv integrerar ESC & Krockkuddeelektronik

Autoliv Inc. har vunnit ett kontrakt för utveckling och leverans av en ny sÀkerhetselektronisk teknologi dÀr sensorelektroniken för bilens elektroniska stabiliseringssystem (ESC) integreras med bilens krockkuddeelektronik.
Autoliv Àr först i vÀrlden med denna enklare elektroniska arkitektur som kommer att leda till betydande kostnadssÀnkningar för dessa system.

Hittills har Autoliv inte varit verksamt pÄ den expansiva marknaden för ESC-system (Electronic Stability Control). Men nu engagerar sig den svensk-amerikanska bilsÀkerhetskoncernen med en egenutvecklad överlÀgsen teknik som kommer att finnas i bilmodeller frÄn och med 2009.

“MĂ„nga biltillverkare Ă€r intresserade av vĂ„rt kostnadsbesparande system och vĂ„ra konkurrenter kommer sĂ€kert att försöka ta efter oss sĂ„ snart de kan", sĂ€ger Steve Fredin Autolivs tekniske direktör. "Detta kontrakt kan dĂ€rför bli början pĂ„ en ny trend dĂ€r aktiva bilsĂ€kerhetssystem som ESC integreras med passiva system som krockkuddar och sĂ€kerhetsbĂ€lten".

Bakgrundsinformation
Enbart i USA dör 10.000 mÀnniskor varje Är nÀr bilar vÀlter och slÄr runt. Dessa s.k. rollover-olyckor orsakar en fjÀrdedel av alla dödsfall i den amerikanska trafiken. För att minska olyckorna förses fler och fler bilar med elektroniska stabiliseringssystem som hjÀlper föraren att behÄlla kontrollen över fordonet. MÄnga nya bilar har ocksÄ krockkuddegardiner som skyddar nÀr stabiliseringssystemet inte rÀcker till för att förhindra en voltning. Krockkuddegardinen ser dÄ till att de Äkande inte slungas ur bilen för dÄ Àr dödsfallsrisken mycket stor (över 80%). Dessutom skyddar gardinen om huvudet slÄr i B-stolpen (stolpen mellan bildörrarna) eller i nÄgon annan hÄrd del pÄ bilen.

Hittills har bÄde krockkuddesystemet och stabiliseringssytemet haft sina egna rotationssensorer och elektroniska styrenheter med mikroprocessorer, kretskort, reservström, höljen, m.m. Genom att eliminera alla dubblerade komponenter kan billtillverkarnas inköpskostnader sÀnkas. Dessutom minskar billtillverkarnas tillverkningskostnader genom att kabeldragning och installation underlÀttas genom den nya enklare elektroniska strukturen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1