Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 22 september 2006

WiMAX och fast fiber ska göra<br>Stockholm till ledande IT-huvudstad

Med mÄlet om ett hÄllbart informationssamhÀlle för alla, har Stokab, Intel, Ericsson och Cisco Systems dragit igÄng projektet Stockholm Digital City.
Stockholm Digital City innebÀr att ett trÄdlöst operatörsneutralt nÀt, baserat pÄ WiMax-standarden, integreras med Stokabs fasta fibernÀt. Stokab samarbetar i projektet med de tre teknikleverantörerna Intel, Cisco Systems och Ericsson. Tanken Àr att kunna erbjuda en kostnadseffektiv och operatörsneutral ICT-infrastruktur Àven inom glesbygd, till exempel i skÀrgÄrden.

Stockholm Àr relativt ensamt om att ta ett sÄdant helhetsgrepp om regionen, vilket gör att det finns en reell chans för Stockholm att placera sig pÄ den internationella IT-kartan. Infrastrukturen kommer att vara öppen pÄ lika villkor för alla; operatörer, tjÀnsteleverantörer, offentlig sektor och företag.

– Med stöd av samarbetet inom projektet Stockholm Digital City ökar vi möjligheterna att förverkliga Stokabs vision att sĂ€tta Stockholmsregionen i allmĂ€nhet, och Stockholm Stad och Stokab i synnerhet, pĂ„ vĂ€rldens IT-karta som ledande nĂ€r det gĂ€ller "ett hĂ„llbart informationssamhĂ€lle för alla". Än Ă€r vi ensamma i vĂ€rlden med att integrera en operatörsneutral trĂ„dlös infrastruktur med ett fast öppet nĂ€t, sĂ€ger Staffan Lundgren, VD för AB Stokab.

Stokab genomför sedan ett Är tillbaka dels en pilotstudie inom Stockholms stad, dels en i VÀrmdö kommun för att utvÀrdera teknik och funktionalitet. NÀr det gÀller Wimax och möjligheter att integrera denna trÄdlösa teknik i en operatörsneutral ICT-infrastruktur. I VÀrmdö och Vaxholms kommuner blir det under hösten möjligt för fastighetsÀgare, VÀrmdöbor och företag att sÀtta upp en WiMax-mottagare och fÄ tillgÄng till bredband. Inom Stockholms stad testas WiMax inom stadsdelarna Bromma, HÀsselby och VÀllingby. Som exempel ansluts barnstugor och liknande till stadsdelsnÀmndernas verksamhetssystem och tjÀnster. NÀr pilotstudierna Àr avslutade och utvÀrderade och kommunfullmÀktige i Stockholm stad samt Stokabs Àgare, Stockholm Stadshus AB, tagit stÀllning till Stokabs förslag till strategi avseende trÄdlös infrastruktur kommer beslut att ske hur man tÀcker in nya omrÄden i staden och i Stockholmsregionen.

– Inom Stockholm Digital City driver vi fram fungerande exempel med trĂ„dlöst bredband inom skola, hem- och Ă„ldringssjukvĂ„rd, sĂ€ger Carl-Daniel Norenberg, ansvarig för offentlig sektor pĂ„ Intel i Norden. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt skapas goda exempel frĂ„n offentlig förvaltning och sjukvĂ„rd, som i sin tur verkar som motor för utbyggnaden av infrastrukturen.

Det geografiska omrĂ„de som Stockholm Digital City pĂ„ sikt ska kunna tĂ€cka Ă€r i princip samtliga kommuner i Stockholm lĂ€n, frĂ„n VĂ€rmdö i öst till Nykvarn i vĂ€st, och frĂ„n NynĂ€shamn i söder till Hallstavik i norr. Även innerstaden berĂ€knas fĂ„ WiMax-tĂ€ckning, men hĂ€r kommer nĂ€tet att anvĂ€ndas frĂ€mst för nomadiska behov dĂ„ fast anslutning sker över fibernĂ€tet.

– Framtidens nĂ€tanvĂ€ndning bygger pĂ„ intelligenta tjĂ€nster i intelligenta nĂ€tverk, sĂ€ger Sverker Hannervall, vd Cisco Systems i Sverige. Med en sĂ€ker plattform kan vi tillsammans skapa nya spĂ€nnande tjĂ€nster som ökar produktiviteten och tillgĂ€ngligheten i offentlig sektor och nĂ€ringsliv i regionen. Stockholm Digital City Ă€r ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ ett initiativ som sĂ€tter anvĂ€ndarna och deras behov i centrum.

Efter avslutad upphandling stĂ„r det klart att det Ă€r det norska bolaget Nera ASA som levererar den tekniska utrustningen. Under projektets gĂ„ng har Intel haft en rĂ„dgivande roll. Även Cisco Systems och Ericsson bidrar med teknisk expertis och förslag till lösningar.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1