Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 28 september 2006

MobileCity kompletterar Umeås bredband

Idag har 95 procent av hushÄllen i UmeÄ kommun tillgÄng till bredband. Med hjÀlp av kompletterande, trÄdlös bredbandsteknik kan den siffran vid Ärsskiftet vara nÀra 100 procent.
- Vi ser detta frÀmst som ett bra sÀtt att erbjuda bredband till de platser i kommunen som idag Àr vita flÀckar pÄ bredbandskartan. Ekonomiskt sett Àr det omöjligt att dra fiber till samtliga hushÄll. Men med Wimax kan vi snabbt erbjuda alla som vill tillgÄng till Internet. Dessutom tror jag att det finns de som vill komplettera sin fiberanslutning med trÄdlöst bredband. Eftersom det Àr sÄ lÀtt att installera Àr det hÀr en perfekt lösning för t ex sommarstugor, vilket skulle innebÀra att UmeÄ fÄr en tÀckning pÄ över 100 procent, förklarar Jan LÄngström IT-chef pÄ UmeÄ Kommun.

UmeÄ kommun ligger redan idag i Sverigetoppen vad gÀller bredbandsutbyggnad och det trÄdlösa komplementet innebÀr att man ytterligare flyttar fram positionerna:

- Det Àr ocksÄ goda nyheter för t ex brandförsvar och hemtjÀnst som nu fÄr tillgÄng till mobila bredbandslösningar, berÀttar Jan LÄngström.

Kommunen har tittat pÄ olika kompletterande tekniker, och har efter en kortare tids test - bland annat inom hemtjÀnsten - beslutat sig för en Wimaxlösning frÄn MobileCity. Innan Ärsskiftet ska hela UmeÄ vara "uppkopplat" genom ett 10-tal basstationer runt om i kommunen.

- Just möjligheten till snabba och mobila lösningar gör att Wimaxtekniken öppnar flera nya möjligheter. Energi- och vattenbolag kan lÀsa av mÀtare enklare och billigare, och det Àr enkelt att erbjuda tillfÀlligt bredband för olika evenemang runt om i UmeÄ, berÀttar Göran Eriksson, VD pÄ MobileCity.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1