Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 05 oktober 2006

Mando AB och Mikrodidakt fick Stora Embeddedpriset 2006

UPPDATERAD 17:42: De tre pristÀvlingarna: Embedded Student Award 2006, Stora Embeddedpriset 2006 och minSTa Embeddedpriset 2006 avgjordes pÄ onsdagskvÀllen. Prisutdelningen skedde pÄ Tekniska mÀssans Branschfest.
Salar Kassem frĂ„n Örebro Universitet vann Embedded Student Award och fick 50 000 kronor för sin ultraljudsbaserade hinderdetektor för synskadade. HjĂ€lpmedlet kan upptĂ€cka föremĂ„l pĂ„ avstĂ„nd upp till tre meter. Apparaten arbetar ungefĂ€r som en radar, men med ultraljud som sĂ€nds ut i form av pulstĂ„g. Salar Kassem har arbetat med en extremt lĂ„g budget, men Ă€ndĂ„ nĂ„tt ett förbluffande bra resultat.

Stora Embeddedpriset delades ut gemensamt till företagen AB Mando och Mikrodidakt för produkten Mandometer. Det Àr ett hjÀlpmedel för personer med Àtstörningar som anorexi och bulimi. Ett problem för dessa personer Àr att det inte rÀcker med att Àta lagom mycket, utan man mÄste ocksÄ Àta lagom fort - varken för snabbt eller för lÄngsamt.

Mandometer bestÄr av en livsmedelsvÄg med tidtagningsfunktion samt en presentationsenhet. Patienten fÄr först hjÀlp med att vÀga upp rÀtt mÀngd mat. Sedan visas pÄ presentationsenheten hur snabbt patienten skall Àta i förhÄllande till en förprogrammerad kurva. De kliniska resultaten med Mandometer Àr förbluffande bra. 75 procent av de testade patienterna har tillfrisknat helt och hÄllet.

Vinnare av minSTa Embeddedpriset Àr företaget Acticut International, som med sitt Smart Cutting System löser problemet med vibrationer vid metallbearbetning, framför allt vid svarvning. Ett aktivt system monterat pÄ en vanlig svarvstÄlshÄllare kÀnner av och motverkar vibrationerna. Resultatet Àr att ljudnivÄn sjunker dramatiskt, samtidigt som ytjÀmnheten förbÀttras kraftigt. minSTa Embeddedpriset förutsÀtter att konstruktionen anvÀnder mikromekaniska komponenter.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1