Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 11 oktober 2006

Biodiesel driver Ericssons mobilnät i Afrika

Ericsson har tillsammans med den sydafrikanska mobiloperatören MTN och branschorganisationen GSM Association inlett ett projekt med att driva mobilnÀten pÄ den afrikanska landsbyggden med biodiesel.
- En tidig anvÀndning av biologiska brÀnslen skulle placera Afrika i frontlinjen i den nya utvecklingsvÄg som ska göra mobiltelefoni tillgÀnglig och överkomlig i utvecklingslÀnderna, sÀger Karel Pienaar, teknikchef pÄ MTN Group, i ett pressmeddelande frÄn Ericsson pÄ onsdagen.

Just nu driver MTN mobilnÀt i nio afrikanska lÀnder och har ett egenintresse av att bygga ut mobilnÀtet Àven pÄ den afrikanska landsbygden dÀr det inte finns elektricitet.

- För att fÄ ytterligare en miljard mobilanvÀndare mÄste vi sÀnka kostnaderna. Genom att anvÀnda lokalt framstÀllt biobrÀnsle kan vi kraftigt sÀnka driftskostnaderna för mobilnÀten pÄ landsbygden i u-lÀnderna, sÀger Bert Norberg, marknadsdirektör pÄ Ericsson.

Biodieseln Àr renare Àn vanlig diesel vilket inte bara utgör en vinst för miljön utan minskar ocksÄ behovet av tillsyn samtidigt som aggregatens livslÀngd ökar. Att biobrÀnslet kan produceras lokalt innebÀr kostnadsbesparingar och reduceringar i risk för brott i logistikkedjan dÄ transporterna minskas vÀsentligt. Dessutom sÄ kommer det att gynna landsbygden eftersom ny industri med ny sysselsÀttning tillkommer.

Pilotprojektet inleds i Lagos med en biodieseldriven basstation. Sedan ska man fortsÀtta landsbygden i sydöstra och sydvÀstra Nigeria.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1