Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 11 oktober 2006

Bush vill byta glödlampor mot lysdioder

I Bushs energipolicy sÄ siktar man pÄ att införa lysdioder som belysning istÀllet för glödlampor och lysrör. Hela 22 procent av USAs energiförbrukning kommer frÄn belysning.
Lysdioder kan minska sÄvÀl energiförbrukning som vÀxthusgaser. I Bushs energiprogram har man tittat pÄ den ökande energiförbrukningen och i det nya programmet sÄ ses lysdioderna som tÀnkbara rÀddare.

Den amerikanska myndigheten Department of Energy bedömer att elnotan skulle minska med mÄnga miljarder dollar samtidigt som utslÀppen av vÀxthusgaser kan minska med 10 procent om all belysning i landet ersÀtts med lysdioder.

BÄde USA och Kina gör femÄrssatsningar pÄ forskningen kring lysdioder. Kina satsar motsvarande 300 miljoner kronor och involverar över 2 500 företag och mÄnga forskningsinstitutioner, enligt tidningen Leds Magazine.

"De tvÄ-treÄriga program som vi har i Sverige fungerar inte för att bygga upp hela industrigrenar. Energimyndighetens uppdrag Àr inte heller att utveckla nya nÀringar frÄn scratch", sÀger Energimyndighetens Kalle Hashmi till NyTeknik.

Enligt Kalle Hashmi saknas det resurser för satsningar i Sverige och ett problem kan vara att Svensk belysningsindustri Àr nÀrmast obefintlig.

I Sverige finns det dock lovande företag inom denna bransch. Optoga tillverkar inga egna lysdioder men sÀljer Seoul Semiconductors lysdioder tillsammans med Optogas egenutvecklade drivelektronik och moduler. Optoga har just börjat ta fram fÀrdiga lösningar till en lamp- och armaturtillverkare. I vÄr skall exempelvis sÀnglampor och spotlights finnas till försÀljning med Optogas teknik.

"Om tvÄ Är tror jag att 50 procent av all nyinstallerad belysning i hemmen bygger pÄ lysdioder", sÀger Optogas VD Stefan Larsson.

Om tvÄ Är vÀntas ocksÄ vÀxelströmsdioder komma ut pÄ marknaden.

- DÄ kommer det verkliga genombrottet, sÀger Stefan Larsson till Ny Teknik.

Chalmersavknoppningen Stormled med fyra anstÀllda Àr ett annat företag med ambitioner pÄ denna marknad. Företaget har sökt tvÄ patent och hoppas starkt pÄ denna marknad

10 miljoner frĂ„n SSF, 22 miljoner frĂ„n en kanadensisk finasiĂ€r och 30 miljoner i ett EU-projekt om lysdioder med zinkoxid har Stormled tagit del av. Även Vinnova och Teknikbron har gĂ„tt in med mindre summor i bolaget.

I Lund finns dessutom utvecklingsbolaget Qunano, som siktar pÄ att inom fem Är ta fram högeffektiva vita lysdioder med hjÀlp av nanoteknik.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2