Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 oktober 2006

Spintso utvecklar pipa<br>som skall revolutionera fotbollen

Roro Yakoub och Niclas Granér ligger bakom Spintso International AB som nÄdde finalen i Venture Cup med sin minst sagt revolutionerande domarpipa.
Den nya pipan som företaget utvecklat skall inte bara ge signal om domslut utan Àven leverera en rad övriga möjligheter.

MultiWhistle, som pipan ocksÄ heter, skall bÄde förbÀttra rapporteringen frÄn matchen samt förenkla för domaren i svÄra situationer. De rapporter som domaren skickar in efter varje match skall i stÀllet lösas elektroniskt dÄ den nya pipan lagrar en mÀngd information frÄn matchen. En inbyggd avstÄndsmÀtare som bygger pÄ ultraljudsteknik förenklar för domaren dÄ han exempelvis skall stÀlla frisparksmuren rÀtt. Den nya pipan Àr dessutom utrustad med ett röstminne som kan avvÀndas för att spela in kritiska situationer för att man i efterhand kan avgöra eventuella disciplinÀra straff.

Pipan Àr egentligen en fullfjÀdrad handdator med en mÀngd funktioner förpackade i en mobiltelefons storlek.

Prototypen, som har tagits fram tillsammans med Creator Teknisk Utveckling, har testats av bl.a. den svenska förbundsdomaren Leif Sundell.

Creator har tidigare arbetat med bl.a. Pricer, HIAB, ABB, ESSNET, CTEK, PIAB, ESAB och HĂ€llde Maskiner.

Produkten skall vara ute pÄ marknaden nÀsta Är men tills dess skall dels funktionalitet och dels den ergonomiska designen slipas till.

"Det har varit viktigt att avgrÄnsa tekniken sÄ att domarna kÀnner att de snabbt och sÀkert kan behÀrska MultiWhistle och inte begrÀnsa att den inte begrÀnsar dem. Dessutom finns det bÄde Àldre och yngre domare och den ska ju accepteras av bÄda kategorierna", sÀger en av utvecklarna Niclas Granér till Uppfinnaren och konstruktören.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1