Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 25 oktober 2006

KTH gör storsatsning inom nanosolceller

KTH har etablerat ett nytt centrum för molekylÀr elektronik och dÀr har drygt 40 miljoner kronor pumpats in för att fÄ fram en ny generation solceller och dessutom gÄ frÄn lab till massproduktion.
Likt vÀxternas fotosyntes skall den nya generationens solceller omvandla ljusenergi till elektrisk energi. I stÀllet för klorofyll sÄ anvÀnder man sig av nanopartiklar av titandioxid som doppats i ett rött fÀrgÀmne, rutenium. FÀrgÀmnets elektroner fÄr sÄ mycket energi av ljuset att de kan exciteras ur molekylen och skapa en ström mellan tvÄ elektroder. Elektrolyten matar sedan tillbaka elektroner till fÀrgÀmnet sÄ att det kan fortsÀtta sin process.

Tredje generationens solceller, nanosolceller, eller GrÀtzelceller som de ocksÄ kallas, kan tillverkas med en teknik som jÀmfört med vanliga solceller Àr extremt billig. Hela tillverkningen sker lÄngt frÄn de dyra utrustningar och renrum andra typer av solceller krÀver.

Energimyndigheten satsade förra Äret 4 miljoner kronor pÄ denna tekniks utveckling vid KTHs nya forskningscentrum. I början av 2006 skjöt man till ytterligare 16 miljoner. I somras kom nÀsta utdelning dÄ Wallenbergstiftelsen gav 46 miljoner till ett grundforskningsprojekt pÄ centrumet. HÀlften av dessa miljoner ska anvÀndas för att under en femÄrsperiod utveckla en solcellskonstruktion som kan ge verkningsgrader över 32 procent.

IVF deltar i arbetet med att ta fram industrialiseringsmetoder och tillverkningsprocesser.

- VÄrt mÄl Àr att ta fram en plattform för kommersialisering av moduler för utomhusapplikationer, sÀger Henrik Pettersson, projektledare vid IVF.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1