Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 16 maj 2001

Telia vill hyra ut mobilnätet

Telia satsar nu på att hyra ut sitt mobilnät till virtuella operatörer utan egna nät.
"Vi förhandlar nu med flera parter", säger Lars Hällegårdh på Telia.
Om ett år har Telia släppt in 4-5 operatörer i nätet, hoppas han.
Virtuella mobiloperatörer, alltså operatörer som inte har egna nät utan hyr in sig i andras, är en av de hetaste trenderna på årets upplaga av Telekomdagarna i Stockholm. Ica, Hemel, Lunarworks och ute i Europa Virgin satsar alla på att sätta sitt varumärke på mobiltelefoni, utan att ha egna nät.
Dessutom behöver jättar som Telia mer trafik i sitt mobilnät. Kanske inte just nu, men inom några år nät 3G-näten är klara.
"Vi kommer då för första gången i mobiltelefonins historia få en situation där vi har överskott av kapacitet", säger Kenneth Karlberg, vd på Telia Mobile.
Och då behövs fler kunder i näten. För Telia, som redan har tre varumärken, är då nischade, smala virtuella operatörer det perfekta sättet att nå nya kundgrupper med sitt nät, berättar Lars Hällegårdh säljansvarig för nätkapacitet på Telia Mobile.
Visserligen blir marginalerna för Telia lägre än om man själv säljer mobilabonnemangen, men de nya aktörerna är snabbfotade och kan därför på kort tid fylla igen de ekande tomma mobilnäten.
Därför satsar nu Telia på att hitta nya operatörer som vill hyra kapacitet i Telias mobilnät.
"Som jag ser det finns det plats för 4-5 nya operatörer, utöver de vi har, inom ett år", säger Lars Hällegårdh.
"Jag hoppas det här med virtuella operatörer växer till sig och blir en stark marknad. Jag är övertygad om att det blir det", säger han, men ändrar sig:
"Jag vet att det blir det."
Telia var tidigt ute med att släppa in virtuella operatörer i sitt nät. Redan 1998 skrev man hyresavtal med maskin-till-maskin-operatören Wireless Maingate, och under 1999 även med Tele 1 Europe och norska Sense. Men sedan satte man stopp för fler.
"Vi trodde då att kanske de andra operatörerna skulle följa efter, men det gjorde de inte."
Men nu har marknadssituationen förändrats. De andra mobiloperatörerna har kommit igång, inte minst Europolitan som tecknade flera kontrakt med virtuella operatörer i slutet av förra året.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-2