Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 26 oktober 2006

Kompetenssatsning lyfter svensk produktion

Effektivare produktion, starkare kompetens och internationell konkurrensförmÄga Àr mÄlen nÀr KK-stiftelsen, Nutek, VINNOVA, Teknikföretagen och IF Metall bygger upp produktionskompetenscentret Produktionslyftet. En förebild Àr framgÄngsrika brittiska Industry Forum.
- Om inte svenska företag hÀnger med i den produktionstekniska utvecklingen hjÀlper det inte med bra produkter. Produktionslyftet Àr ett viktigt steg för att utveckla svenskt produktionskunnande och göra det tillgÀngligt för de mindre företagen, sÀger Stefan Löfven, förbundsordförande, IF Metall och Anders Narvinger, Teknikföretagens vd.

Rapporten "Made in Sweden - Produktion för konkurrenskraft" slog 2005 fast att att det krÀvs kraftfulla satsningar för att utveckla produktionskunskapen i svensk industri. Och att de svenska mindre och medelstora företagen Àr den svaga lÀnken.

För att i handling göra nödvÀndiga satsningar och förÀndringar som rapporten pekar pÄ satsar KK-stiftelsen, Nutek och VINNOVA tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen och cirka 300 medelstora företag upp emot en kvarts miljard kronor pÄ Produktionslyftet.

KK-stiftelsen bidrar med 25 Mkr, Nutek med 15 och VINNOVA med 25 under en första projektperiod de nÀrmaste tre Ären. IF Metall och Teknikföretagen stödjer projektet med eget arbete regionalt och lokalt, tillverkningsföretagen med insatser i de egna företagen. I ett första steg fokuseras arbetet pÄ omkring 300 medelstora företag med 50-250 anstÀllda och som Àr leverantörer till företag med möjliga globala marknader.

HuvudmÀn för Produktionslyftet Àr Swerea/IVF Industriforskning och utveckling AB samt Chalmers tekniska högskola och ska i samverkan med regionala utförare skapa en bred nationell satsning. TilltÀnkt ordförande i styrgruppen Àr förre Metallbasen Göran Johnsson.

Produktionslyftet har förebilden i brittiska Industry Forum som startades 1994 dÄ japanska Honda, Nissan och Toyota nysatsade inom brittisk bilindustri och som i dag finns inom ett flertal olika sektorer.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2