Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 26 oktober 2006

ETN och EiN i luven på varandra<br>om embedded-konferens

evertiqs mediakollegor Elektroniktidningen och Elektronik i Norden har hamnat i diskussion om principen i arrangemangsfrÄgor kring konferenser och mÀssor.
Upprinnelsen till dispyten var den lyckade nysatsningen pÄ Embedded-aktiviteter, Embedded Conference Scandinavia i Stockholm denna mÄnad som arrangerades av IM Embedded Technology, Tekniska MÀssan och Elektronik i Norden.

I en krönika i senaste numret av Elektroniktidningen anser Jan TÄngring att man stÀngt Elektroniktidningen ute frÄn arrangemanget. Elektroniktidningen skulle enligt denna krönika velat vara med som medarrangör men stÀngdes ute.

"IM-föreningen har ett trovÀrdighetsproblem. Om man arrangerar en mÀssa för inbyggnadsbranschen, sÄ mÄste hela branschen fÄ vara med pÄ lika villkor. SÄ Àr inte fallet idag", skriver Elektroniktidningens Jan TÄngring i sin krönika.

Jan TÄngring framhÄller att IM-föreningen axlat den förre embeddedkonferensarrangören RTCs mantel som en god arrangör men menar ÀndÄ att trovÀrdigheten sÀtts pÄ spel dÄ man inte slÀpper in alla som vill vara med och arrangera.

"Men en sak som försvann med RTC var oberoendet. Som utomstÄende kunde RTC vara opartisk. NÀr branschen arrangerar pÄ egen hand, öppnar sig möjligheten för kotterier. Med sjÀlvstyrningen följer ett demokratiskt ansvar. Och det har inte IM-föreningen tagit. Jo, jag talar i egen sak. VÄr konkurrenttidning Elektronik i Norden har framgÄngsrikt agerat för att stÀnga oss ute. Elektroniktidningen vill delta som arrangör. Men vi fÄr inte. En branschmÀssa som inte slÀpper in alla har ett trovÀrdighetsproblem - den representerar inte branschen", avslutar Jan TÄngring i sin krönika.

PÄ Elektronik i Norden vill man svara pÄ kritiken.

"TÄngring menar alltsÄ att Elektroniktidning automatiskt skall ha rÀttighet att vara med som organisatör i alla sammanhang dÀr de sÄ önskar. Annars Àr det inte demokratiskt. Det Àr ungefÀr lika intelligent som att sÀga att alla sÀljande företag mÄste dela med sig av sin vinst till konkurrenterna om konkurrenterna begÀr det", skriver Elektronik i Nordens Chefredaktör Göte FagerfjÀll i ett öppet mail.

"Faktum Àr att den absoluta merparten av konferenser, bÄde nationellt och internationellt, organiseras av EN tidning, ofta i samarbete med en fristÄende organisation. Tidningen lÀgger ner arbete och fÄr ÄterbÀring i form av goodwill. Konkurrenttidningar Àr sjÀlvklart fria att besöka
konferensen, oftast (men inte alltid) utan krav pÄ intrÀdesavgift. Ett exempel pÄ det Àr FPGA World, dÀr Elektroniktidningen Àr medarrangör (nej, vi har inte haft nÄgra invÀndningar mot det). En mycket stor del av vÀrldens konferenser Àr alltsÄ med TÄngrings synsÀtt odemokratiska och partiska. Större mÀssor av typen Electronica, Tekniska MÀssan, Electronix och Elektronik/EP gör allt arbete sjÀlva och lÄter normalt sett alla facktidningar vara med pÄ lika villkor. Men dÄ handlar det inte om att vara organisatör, utan bara om att vara mediapartner", fortsÀtter FagerfjÀll.

Göte FagerfjÀll vill i sitt uttalande poÀngtera att man arbetat hÄrt för denna konferens och att man inte gÀrna ser att andra utan samma arbetsinsats skall kunna Äka snÄlskjuts pÄ framgÄngen som man lyckats Ästadkomma.

"Att Elektroniktidningen vill vara med och dela Àran av andras arbete kan man kanske förstÄ. Men att det skulle vara en demokratisk rÀttighet Àr ett minst sagt magstarkt pÄstÄende. Det normala sÀttet att garantera opartiskhet och fÄ maximal spridning vid den hÀr typen av konferenser Àr
att alla tidningar uppmuntras att besöka och rapportera, pÄ precis det sÀtt som Elektroniktidningen gjort pÄ Embedded Conference Scandinavia och som vi gjort pÄ FPGA World. Det skulle aldrig falla oss in att anklaga FPGA World eller nÄgon annan liknande konferens för partiskhet och pÄ samma sÀtt har vi svÄrt att förstÄ varför Elektroniktidningen vÀljer att pÄ det hÀr sÀttet förtala IM Embedded Technology", avslutar Göte FagerfjÀll.

"Jag tycker att det Àr vÀldigt olyckligt att han kommer med detta pÄhopp om att vi som arrangör skulle vara partiska", sÀger Johan Nordin pÄ IM-föreningen till evertiq.

"Vi lade ned ett hÄrt arbete för att konferensen skulle hÄllas opartisk och tog till och med in en extern kvalitetskontroll för programmet(Bengt Magnhagen, IVF) som skulle sÀkerstÀlla kvaliteten pÄ programmet", sÀger Johan Nordin till evertiq.

"Jag kan inte förstÄ hur han kan göra den tolkningen om att vi skulle vara partiska. Jag hade haft förstÄelse om det hade varit programmet eller utstÀllarna han hade kommenterat men att man skulle vara partisk bara för att man vÀljer att begrÀnsa antalet arrangörer tycker jag Àr mÀrkligt", sÀger Johan Nordin.

Johan Nordin vill ocksÄ framhÄlla att man inte fÄtt nÄgon formell förfrÄgan frÄn Elektroniktidningen om att fÄ vara medarrangör utan att det var Tekniska MÀssan som fick en förfrÄgan ca en mÄnad innan konferensen och att Elektroniktidningen dÄ skulle ha fÄtt svaret att man visst skulle fÄ vara med som utstÀllare.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2