Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 01 november 2006

Danish Aerotech & Saab i avtal värt 240 MSEK

Danish Aerotech A/S och Saab AB har nu tecknat ett samarbetsavtal som sÀkrar bestÀllningar till Danish Aerotech för upp till 200 miljoner danska kronor eller cirka 240 miljoner svenska kronor.
Avtalet förutsÀtter att Danmark köper Gripen som ersÀttare för de nuvarande planen av typ F-16. Danish Aerotech rÀknar med att leverera mekaniska, elektriska och elektroniska delar till Saab under det nya samarbetsavtalet.

Senast under 2008 förvÀntas den danska regeringen fatta beslut om vilket stridsflygplan som om nÄgra Är skall ersÀtta F-16 i Danmark. Avtalet med Danish Aerotech ingÄr i det större industrisamarbetspaket som Saab erbjuder om Danmark köper Gripen.

- Hos Danish Aerotech har vi lÀnge arbetat med att sÀkerstÀlla att ett brett spektrum av danska företag kan bli medproducenter till Gripen. Det glÀder mig mycket att vi med detta samarbetsavtal tar ett viktigt steg till att konkretisera Saabs goda intentioner om att engagera dansk industri i utveckling och produktion av den danska versionen av stridsflygplanet. Erfarenheterna frÄn förvÀrvet av F-16 visar att stora inköp inom försvarssektorn leder till mÄnga bestÀllningar och arbetstillfÀllen i danska företag under planets hela livslÀngd. Danish Aerotech har med detta avtal sÀkerstÀllt att vi fÄr del av senaste teknik och samtidigt rÀknar vi med att det ska ge underlag för ytterligare 10-15 arbetstillfÀllen, meddelar Sören E. Petersen, Vd hos Danish Aerotech.

Manne Koerfer, kampanjansvarig för Gripen International i Danmark, sÀger:
- Uppfyllandet av de Ätaganden om industriellt samarbete, som följer av leveranser till den danska försvarsmakten, prioriteras mycket högt av Saab. Gripen Àr redan i operativ tjÀnst i de svenska, tjeckiska och ungerska flygvapnen och Àr Àven pÄ vÀg till Sydafrika. I alla dessa lÀnder har Saab utvecklat lÄngvariga samarbetsrelationer med lokala företag. Den tekniköverföring som vi har kunnat bidra med via Gripenprogrammet har lett till mÄnga gemensamma fördelar pÄ kort och pÄ lÄng sikt. Jag Àr sÀker pÄ att vÄrt samarbetsavtal med Danish Aerotech Àr positivt för dem och för oss.

Sedan företaget etablerades 1992 har Danish Aerotech haft ansvaret för allt underhÄll av det danska försvarets utbildningsflyg av typ Saab T-17. Det Àr sÄledes tvÄ gamla samarbetspartners som nu med det nya avtalet tar ytterligare ett steg i att cementera de goda relationerna.

Danish Aerotech A/S pÄ Flyvestation Karup tillverkar komponenter till bl.a. jaktplanet F-16 och helikoptrarna av typ EH-101. Vidare stÄr företaget för underhÄll av flygplan, helikoptrar och vapensystem för bl.a. NATO och det danska flygvapnet, bland annat utbildningsplanet T-17, Sidewinder/AMRAAM-missiler och LANTIRN mÄlidentifieringsutrustning.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2