Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Lars Blomberg Krönikor | 06 november 2006

Kommer mönsterkorten i framtiden att bli kompletta kretskort med alla komponenter integrerade?

Lars Blomberg belyser Àmnet med inbyggda komponenter i mönsterkort.
Tekniker för att bygga in passiva komponenter som motstÄnd och kondensatorer har lÀnge funnits men har sina begrÀnsningar. NÀr det gÀller motstÄnd Àr det frÀmst toleranserna som gör det svÄrt att ersÀtta alla ytkomponenter och kondensatorerna kan behöva för stora ytor och Àven fler lager. Ett annat problem Àr att metoderna Àr patenterade och dyra att anvÀnda samt att det stÀller stora krav pÄ mönsterkortsprocesserna vilket gör att det oftast inte kan konkurrera prismÀssigt med traditionell ytmontering.

Även vissa transformatorer gĂ„r att bygga in och de har ocksĂ„ visat sig att dessa i mĂ„nga fall fĂ„r bĂ€ttre egenskaper en trĂ„dlindade.

Dagens byggteknik med mikrovialager gör att Àven vissa typer av chips kan integreras i korten och Àven hÀr har man sett förbÀttringar med exempelvis kylning av de aktiva komponenterna. SÄ svaret pÄ frÄgan Àr att det redan idag Àr fullt möjligt att bygga in de flesta komponenterna i vissa enklare produkter, men för mer avancerade produkter gÄr det bara att reducera antalet ytmonterade komponenter.

Men i framtiden kommer vi förmodligen att se fler och fler komponenter försvinna in i mönsterkorten.
De stora problemen för den hÀr utvecklingen Àr nÀr det blir lönsamt att bygga in komponenterna, hur teknikerna utvecklas och vilken "yield" man fÄr i processerna.

Ett annat problem kan vara hur stor bromskraft komponenttillverkare och hela den stora monteringsindustrin kommer att skapa.

Lars Blomberg
Tongatonga
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 09:52 V11.10.13-1