Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 07 november 2006

Saab genomför flygprov med IRIS-T

Saab har genomfört de första flygproven med jaktroboten IRIS-T för att verifiera samfunktionen mellan roboten och Gripen-flygplanet. Med IRIS-T förbÀttras Gripens nÀrstridsförmÄga ytterligare, en viktig faktor vid framtida internationella operationer.
– Flygningarna utgör en viktig milstolpe i det svenska Gripen-programmet. IRIS-T Ă€r ett europeiskt samarbets- och utvecklingsprojekt inom robotomrĂ„det, dĂ€r Saab har en framtrĂ€dande roll, sĂ€ger Henrik Höjer, ansvarig för Gripenprogrammet inom Saab Aerosystems.

IRIS-T Àr en IR-jaktrobot för luftstrid som i framtiden ska ersÀtta den amerikanska Sidewinder-robot som för nÀrvarande anvÀnds för det svenska Gripen-systemet. Roboten utvecklades i ett europeiskt samarbetsprojekt dÀr Sverige, Tyskland, Grekland, Italien, Norge och Spanien deltog. IRIS-T Àr nu satt i serieproduktion.

– Roboten och Gripen-flygplanet har fungerat som vi förvĂ€ntat oss och vi Ă€r nöjda med resultaten frĂ„n flygproven, sĂ€ger Joacim Eriksson, projektledare för integrationen av IRIS-T pĂ„ Saab Aerosystems.

Under slutet av 2005 bestÀllde FMV (Försvarets materielverk) integration av roboten för Gripen. I integrationsarbetet ingÄr bland annat att genomföra flygprov med roboten. Arbetet pÄbörjades vid Ärsskiftet och kommer att pÄgÄ fram till 2009.

Förutom IRIS-T programmet deltar Saab ocksÄ i Meteorprogrammet som Àr ett av de största europeiska samarbets- och utvecklingsprojekten inom robotomrÄdet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 02:03 V11.10.8-1