Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 08 november 2006

Bränsleceller utnyttjar deponigasen

Filipstad kommun vill utnyttja överskottsgas frÄn LÄngskogens deponigasanlÀggning för produktion av upp till 1,5 GWh el om Äret i en brÀnslecell. Kommunen har lÀmnat in en ansökan om klimatinvesteringsprogram till NaturvÄrdsverket (Klimp) för att finansiera projektet. Morphic agerar systemleverantör i projektet och förutsatt att ansökan beviljas kan anlÀggningen vara i drift hösten 2007.
Idag utnyttjas inte den deponigas som genereras i avfallsanlÀggningen utan den förbrÀnns i en avfacklingsprocess. Genom att tillvarata framför allt metangas och omvandla den till vÀtgas som driver en brÀnslecell, kan istÀllet upp till 1,5 GWh el produceras Ärligen. IstÀllet för att brÀnna upp stora mÀngder metan, kan kommunen sÀlja grön el pÄ den öppna marknaden.

I projektet samverkar kommunen med Morphic som utgör systemleverantör. Förutom en brÀnslecell pÄ ca 125 kW, bestÄr systemet av en sÄ kallad reformer som omvandlar metan till vÀtgas.

"Vi ser en stor marknadspotential för Morphic eftersom de flesta kommuner har liknande avfallsanlÀggningar som genererar stora mÀngder med miljöskadlig metangas. BrÀnslecellslösningen Àr ett sjÀlvklart val eftersom den har en betydligt högre verkningsgrad Àn en traditionell elverkslösning", sÀger Johannes Falk, informationschef för Morphic Technologies AB.

"Förutom att agera systemleverantör kommer vi att tillverka brÀnslecellens cirka 2 500 flödesplattor. Med vÄr kostnadseffektiva tillverkningsmetod av flödesplattor blir brÀnslecellen avsevÀrt billigare och hela anlÀggningen kan börja betala sig redan efter 6-7 Är. Vi ser fram emot att andra kommuner följer efter och pÄ sikt kan denna typ av anlÀggningar generera nya arbeten och samtidigt minska utslÀppen av skadliga vÀxthusgaser", sÀger Johannes Falk.

Huvudman för projektet Àr Filipstad kommun och ansökan till NaturvÄrdsverket sker genom Region VÀrmland kommunalförbund. Ansvarig för Klimp-ansökan pÄ Filipstads kommun Àr EnergirÄdgivaren och energisamordnaren Kennet Lindqvist: "Detta Àr framtidens teknik som med denna pilotanlÀggning skulle kunna vara banbrytande", sÀger Kennet Lindqvist. "En sÄn hÀr anlÀggning har ett stort demonstrationsvÀrde och kan i förlÀngningen skapa arbetstillfÀllen i Filipstadsregionen".

Lokala klimatinvesteringsprogram (klimp) har funnits sedan 2002. Hittills har 1,24 miljarder kr avsatts inom klimp för att bidraga till att nÄ det svenska klimatmÄlet genom att minska utslÀppen av vÀxthusgaser, stÀrka det lokala klimatarbetet och samla och sprida kunskaper och erfarenheter om klimatinvesteringar.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2