Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 12 december 2006

Eltel Networks förser Botniabanan<br>med modern telekommunikation

Eltel Networks har fÄtt i uppdrag att förse Botniabanan med modern telekommunikation, exempelvis förbindelser för GSM-R (jÀrnvÀgens mobiltelefonnÀt), till ett vÀrde av nÀrmare 6 MSEK. Uppdraget omfattar bÄde mastbyggnation samt montage och installation i tillhörande teleanlÀggningar, lÀngs en cirka 8 mil lÄng strÀcka mellan Husum och Stöcke.
Totalt ska Ätta siter fÀrdigstÀllas som inkluderar sÄvÀl mastleverans som installation av aktiv utrustning i tillhörande teleanlÀggningar, samt strömförsörjning till densamma. Transmissionsutrustning som installeras i teleanlÀggningen förmedlar tele-/dataförbindelser för ERTMS med GSM-R, detektorer, larm-, telefoni- och informationssystem. I masterna monteras
antenner för SIR-radio och radiolÀnkar. I uppdraget ingÄr Àven provning och driftsÀttning av samtliga system.

"Det kÀnns vÀldigt bra att vi fÄtt Botniabanans förtroende för detta uppdrag. För oss som Infranetföretag, med kombinerad el- och telekompetens, Àr jÀrnvÀgssektorn ett mycket spÀnnande omrÄde", sÀger Axel HjÀrne VD - Eltel Networks Sverige.

"Eltel har gott rykte bÄde i Sverige och globalt med stor erfarenhet av bÄde el- och teleanlÀggningar i och utanför jÀrnvÀgsmiljö. Det kÀnns skönt att ha handlat upp den hÀr entreprenaden som kommunikationsmÀssigt knyter ihop Botniabanan med Banverkets jÀrnvÀgsnÀt i UmeÄ", sÀger Karl-Arne Andersson arbetschef pÄ Botniabanan AB.

Inom jÀrnvÀgssektorn precis som inom luftfartsomrÄdet och public safety stÀlls höga krav pÄ sÀkerhet och certifierad personal. NÄgot som Eltel Networks Àr vana vid dÄ de bland annat har omfattande samarbeten med Luftfartsverket, Banverket och Krisberedskapsmyndigheten, för vilka de nu bygger ut det nya blÄljusnÀtet, RAKEL, landet över. För Banverkets rÀkning har Eltel till exempel arbetat med SIR-siter, dvs Banverkets GSM-R / ERTMS-utbyggnad.

Utbygganden för Botniabanans rĂ€kning kommer att utföras i tre etapper, varav den första pĂ„börjas hösten 2007 och den sista slutförs vid Ă„rsskiftet 2009/2010. Planeringsarbetet, den sk beredningen, pĂ„börjas redan vĂ„ren 2007 och kommer att ledas av Åsa Hagervall pĂ„ Eltel Networks.

"För oss som bor i norra Sverige Ă€r Botniabanan av stor betydelse. Varför det kĂ€nns extra kul att fĂ„ vara en viktig del i denna utbyggnad", sĂ€ger Åsa Hagervall projektledare Eltel Networks.

Kontraktets ikrafttrÀdande sker under förutsÀttning att överprövning av Botniabanan AB:s beslut inte sker, enligt lagen om offentlig upphandling.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2