Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 15 december 2006

Egna produkter – TME:s tredje ben

Kontraktstillverkaren TME Elektronik gör en satsning pÄ egna produkter vid sidan om sina tvÄ andra affÀrsomrÄden, produktutveckling och kontraktstillverkning.
Kontraktstillverkaren TME Elektronik, som har sin verksamhet i SöderÄkra mitt emellan Karlskrona och Kalmar har tre ben att stÄ pÄ; kontraktstillverkning, produktutveckling och egna produkter i sin OEM-verksamhet. Bolaget har sex anstÀllda och omsÀtter i storleksordningen 6 miljoner kronor per Är. Vid sin enhet i SöderÄkra har man sin konstruktions och utvecklingsavdelning. I lokalerna finns en hÄlmonteringslina som i bolagets kontraktstillverkning kompletteras med inköpta tjÀnster frÄn partnern Nordic Industries Technology Sweden. Inom kontraktstillverkning kan TME Äta sig ett helhetsansvar dÀr man sköter allt frÄn cadning av mönsterkort och produktutveckling samt industrialisering. Inom kontraktstillverkning sÄ anvÀnderman sig av en tillverkningspartner, Nordic Industries, för ytmonterade kretskort.

Bland TME:s kunder inom kontraktstillverkning finner vi bland andra Motoman. Försvaret och Ericsson Àr exempel pÄ kunder som TME hjÀlpt med produktutveckling. TME arbetar tillsammans med sina kunder i produktutveckling och industrialisering men man fÄr Àven uppdrag i att ta fram produkter helt enligt en kravspecifikation. DÀr tar TME helhetsansvaret i produktframtagningen dÀr deras kunder endast ger en kravspecifikation och ett ramverk för industridesignen som en extern leverantör sköter om.

Det tredje benet TME stÄr pÄ Àr deras egna produkter. TME har tagit fram tre helt egna varumÀrken för olika produkter. AD-Contakt sköter försÀljningen av en kabelklippningsmaskin, Dana. Den har TME utvecklat helt pÄ egen hand.

"DANA 20/40 kom till genom att de kapmaskiner som finns pÄ marknaden Àr bÄde dyra och klumpiga och har fÄ funktioner. Vi vill med Dana 20/40 skapa en modern maskin med möjlighet till bl.a. PC anslutning vilket gör att den har mÄnga funktioner som de större och dyrare maskinerna pÄ marknaden har, men med en mindre storlek och ett lÀgre pris", sÀger TME:s VD Tomas Svensson till evertiq.

En annan produkt Àr Handec. Handec Àr Ànnu ett eget varumÀrke under vilket den helt egna produkten Handec 200 gÄr. Handec 200 Àr en produkt för fjÀrrmanövrering av PLC-styrda anlÀggningar. Via bluetooth kan man styra och stÀlla om sina maskiner i produktionen.

"Iden kom frÄn Faurecia att utveckla en portabel pekskÀrm för styrning av PLC vilket skall underlÀtta för serviceteknikerna vid underhÄll och igÄngkörning av processlinan. Det som förr behövdes tvÄ servicetekniker till att utföra kan i dag utföras av en vilket medför sÀkrare och billigare driftsÀttning", sÀger Tomas Svensson till evertiq.

TME har Àven fÄtt i uppdrag av SöderÄkra golfklubb att utveckla ett smart card för hantering av boll-automaterna pÄ klubbens driving range.

"Smart Card laddas(registreras) vid shopen/kansliet. Uttag sker vid bollautomaten utan att ledningar mellan shop/kansli och Rangen behövs. Medlemsregistret kan uppdateras med GIT(Golfens IT-system) och i utrustningen finns möjlighet till statistik. Bl.a. hur mÄnga och nÀr dom varit och spelat mm", berÀttar Tomas Svensson för evertiq.

Dessa produkter tror TME starkt pÄ. Att ta fram egna produkter ser företaget lite grann som en försÀkring om nÄgot av de andra benen skulle gÄ av.

"Kompetensen finns ju i huset sÄ varför inte utnyttja den till att Àven ta fram egna produkter", sÀger Tomas Svensson till evertiq.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1