Annons
Annons
Elektronikproduktion | 18 december 2006

Optronic i samarbete med uppstickaren Tobii

Optronic har under det senaste året genomfört två tekniska studier för Tobii Technology. Företaget har på rekordtid vuxit inom utrustning och mjukvara för ögonspårning. För ett par veckor sedan fick företaget motta Deloittes pris, Rising Star, som Sveriges mest snabbväxande teknologiföretag.
- En av grundstenarna i vår filosofi är att våga tänka annorlunda och nytt i den tekniska utvecklingen. Den egenskapen värdesätter vi också högt i valet av medarbetare och samarbetspartners. Optronic har både spetskompetensen inom optronikområdet och flexibiliteten att gå utanför projektmallarna för att nå rätt lösningar, säger John Elvesjö, en av grundarna och vice vd på Tobii.

Tobii Technology startades 2001 av tre eldsjälar med en vild idé om att kunna använda ögonen för att styra datorer. Två av grundarna kommer från institutionen för Teknisk fysik vid KTH och en från Industriell ekonomi i Linköping.

- Bara under det senaste året har vi dubblat omsättningen och antalet anställda från 18 till 49 med bibehållen lönsamhet. I april i år öppnade vi det första kontoret i USA. Ett av de angenäma bekymren är att hitta kvalificerad personal till utvecklingssidan. Speciellt inom optronikområdet har det varit svårt att hitta den kombination av spetskompetens och entreprenöregenskaper som vi söker, säger John Elvesjö.

Optronics insats så här långt handlar om förstudier inom optronik- och sensorområdet inför kommande produktutvecklingsprojekt.

- Tobii är ett bra exempel på företag som lyckats omsätta svensk optronikforskning i kommersiell framgång på den internationella marknaden. Det är klart att vi är stolta över förtroendet. Det är för den typen av framgångssagor vi vill bidra till förutsättningarna genom att tillhandahålla fristående spetskompetens, säger Mats Wedell, säljansvarig på Optronic.

Ögonspårning eller eye-tracking, är i grunden en teknik för att mäta hur blicken vandrar över en yta med visuell information, vanligtvis en bildskärm. Det speciella med Tobiis teknik är att användaren eller testpersonen inte behöver sitta med huvudet i en ställning utan kan röra sig helt naturligt. Tobii nyttjar kamera- och bildbehandlingsteknik. Fem infraröda ljuskällor och en kamerasensor är inmonterade i dataskärmen. Ljuskällorna sänder ett reflexmönster som reflekteras i ögonen och sedan registreras av sensorn. Ögats läge och var personen tittar beräknas sedan med speciella algoritmer.

Den tidigare tekniken har i första hand använts för psykologiska studier inom den akademiska forskningsvärlden. Med den nya tekniken har Tobii även öppnat dörrarna för nya kommersiella marknader. Ett användningsområde är analys och studier av hur människor tittar på t ex hemsidor, annonser och trycksaker. Bland kunderna finns allt från undersökningsföretag till webb- och reklambyråer. En annan marknad är handikappvärlden, där tekniken skapat helt nya möjligheter för rörelsehindrade att använda och kommunicera via datorer.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1