Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 18 december 2006

Optronic i samarbete med uppstickaren Tobii

Optronic har under det senaste Äret genomfört tvÄ tekniska studier för Tobii Technology. Företaget har pÄ rekordtid vuxit inom utrustning och mjukvara för ögonspÄrning. För ett par veckor sedan fick företaget motta Deloittes pris, Rising Star, som Sveriges mest snabbvÀxande teknologiföretag.
- En av grundstenarna i vÄr filosofi Àr att vÄga tÀnka annorlunda och nytt i den tekniska utvecklingen. Den egenskapen vÀrdesÀtter vi ocksÄ högt i valet av medarbetare och samarbetspartners. Optronic har bÄde spetskompetensen inom optronikomrÄdet och flexibiliteten att gÄ utanför projektmallarna för att nÄ rÀtt lösningar, sÀger John Elvesjö, en av grundarna och vice vd pÄ Tobii.

Tobii Technology startades 2001 av tre eldsjÀlar med en vild idé om att kunna anvÀnda ögonen för att styra datorer. TvÄ av grundarna kommer frÄn institutionen för Teknisk fysik vid KTH och en frÄn Industriell ekonomi i Linköping.

- Bara under det senaste Äret har vi dubblat omsÀttningen och antalet anstÀllda frÄn 18 till 49 med bibehÄllen lönsamhet. I april i Är öppnade vi det första kontoret i USA. Ett av de angenÀma bekymren Àr att hitta kvalificerad personal till utvecklingssidan. Speciellt inom optronikomrÄdet har det varit svÄrt att hitta den kombination av spetskompetens och entreprenöregenskaper som vi söker, sÀger John Elvesjö.

Optronics insats sÄ hÀr lÄngt handlar om förstudier inom optronik- och sensoromrÄdet inför kommande produktutvecklingsprojekt.

- Tobii Àr ett bra exempel pÄ företag som lyckats omsÀtta svensk optronikforskning i kommersiell framgÄng pÄ den internationella marknaden. Det Àr klart att vi Àr stolta över förtroendet. Det Àr för den typen av framgÄngssagor vi vill bidra till förutsÀttningarna genom att tillhandahÄlla fristÄende spetskompetens, sÀger Mats Wedell, sÀljansvarig pÄ Optronic.

ÖgonspĂ„rning eller eye-tracking, Ă€r i grunden en teknik för att mĂ€ta hur blicken vandrar över en yta med visuell information, vanligtvis en bildskĂ€rm. Det speciella med Tobiis teknik Ă€r att anvĂ€ndaren eller testpersonen inte behöver sitta med huvudet i en stĂ€llning utan kan röra sig helt naturligt. Tobii nyttjar kamera- och bildbehandlingsteknik. Fem infraröda ljuskĂ€llor och en kamerasensor Ă€r inmonterade i dataskĂ€rmen. LjuskĂ€llorna sĂ€nder ett reflexmönster som reflekteras i ögonen och sedan registreras av sensorn. Ögats lĂ€ge och var personen tittar berĂ€knas sedan med speciella algoritmer.

Den tidigare tekniken har i första hand anvÀnts för psykologiska studier inom den akademiska forskningsvÀrlden. Med den nya tekniken har Tobii Àven öppnat dörrarna för nya kommersiella marknader. Ett anvÀndningsomrÄde Àr analys och studier av hur mÀnniskor tittar pÄ t ex hemsidor, annonser och trycksaker. Bland kunderna finns allt frÄn undersökningsföretag till webb- och reklambyrÄer. En annan marknad Àr handikappvÀrlden, dÀr tekniken skapat helt nya möjligheter för rörelsehindrade att anvÀnda och kommunicera via datorer.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1