Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 15 februari 2007

Elmätarbusiness inte bara i Sverige

Processen med att byta ut alla Sveriges elmÀtare Àr i full gÄng och har hittills inneburit stora affÀrsmöjligheter för en rad företag i bÄde elektronikbranschen och i telekombranschen. Men det slutar inte nÀr Sverige Àr klart med skiftet.
ElmÀtarskiftet vÀntas vara klart vid Ärsskiftet 2009 i Sverige. Sedan vÀntar stora affÀrer för de inblandade dÄ övriga Europa tar vid. Sverige Àr pionjÀrlandet men efter att Sveriges alla elmÀtare bytts ut sÄ vÀntas flera andra lÀnder i Europa ta vid. Och den marknaden Àr stor. Bland vinnarna pÄ denna jÀttemarknad finns givetvis tillverkare av sjÀlva elmÀtaren, men ocksÄ stora och smÄ systemleverantörer och deras underleverantörer i form av elmontörer.

Svenska företag som Metrima, Comment med mÀtare frÄn Aidon och Elster, Senea med mÀtare frÄn Landis+Gyr och Swemet samt danska Kamstrup har under denna period fÄtt ta del av den vÀsentliga kakan av ordervÀrde som elmÀtarbytandet har resulterat i. Telia, WM-data Utilities och Flextronics har Àven de blivit engagerade i denna verksamhet.

"Det finns plats för företag av alla storlekar, men för de riktigt stora projekten Àr till exempel Kamstrup-Senea för smÄ", sÀger försÀljningschen Lars Hall pÄ Swemet till Computer Sweden.

I och med detta valde Vattenfall att arbeta med franska Actaris nÀr de första 100 000 elmÀtarna skulle köpas in. Senea fick dÄ agera underleverantör. NÀr det sedan var dags för den andra upphandlingen var det inte heller dÄ ett svenskt företag som fick stÄ för huvudansvaret vid leveranserna. Denna gÄng fick slovenska företaget Iskra leverera de 150 000 elmÀtarna. Inte heller i den tredje upphandlingen fick de svenska företaget förtroendet av Vattenfall. DÄ fick det spanska företaget Telvent chansen att leverera 300 000 elmÀtare som dÄ kom frÄn det amerikanska företaget Echelon. Kontraktet Àr med en option pÄ ytterligare 400 000 mÀtare. Denna gÄngen landade ordervÀrdet pÄ 850 miljoner kronor.

Eltel Networks fick förtroendet att installera Seneas 100 000 elmÀtare i VÀsterÄs, Arboga och Köping Ät MÀlarenergi. Senea har Àven fÄtt hjÀlpa Eon att leverera elmÀtare tillsammans med Picab frÄn Jokkmokk.

"Sedan nÄgra Är tillbaka har vi gÄtt i brÀschen för den nya infranetbranschen för att hitta synergier mellan el- och tele. Vi har byggt bredband Ät MÀlarenergi tidigare", sÀger Eltels vd Axel HjÀrne till Computer Sweden.

Smarteq Àr ett till företag som fÄtt affÀrer pÄ denna marknad. Smarteq levererar antenner för 15 miljoner till Comsel, som Àr systembyggare i Eons och Fortums projekt. ES MÀtteknik levererar 370 000 mÀtare till sin Àgare Eon. Alla mÀtarna Àr försedda med gprs-modem frÄn SRT, som kopplas upp med teknik frÄn Maingate.

I de flesta av de riktigt stora upphandlingarna har alltsÄ utlÀndska företag fÄtt ordern men de svenska bolagen har fÄtt chansen i de mindre orderna. Var tillverkningen av dessa sker Àr Ànnu inte helt officiellt men helt klart Àr att det Àven inom tillverkningen finns pengar att slÄss om för de nordiska kontraktstillverkarna. Det ÄterstÄr att se hur pass konkurrenskraftiga de svenska företagen lyckas vara dÄ Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien skall sÀtta igÄng denna process.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2