Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 19 februari 2007

GPV i danskt teknologisamarbete<br>kring oxiderade mönsterkort i Danmark

Danska företag har samlats i ett teknologi- och forskningssamarbete inom problematiken med korrosion pÄ mönsterkort.
DTU har tillsammans med flera danska företag gÄtt samman om att forska kring problematiken med oxiderande mönsterkort.

"Vi ser ett större problem pÄ grund av miniatyriseringen av elektroniken och att elektronik anvÀnds överallt", sÀger Rajan Ambat, lektor vid DTU's Institut för Produktion och Ledning till Ingeniören.

Korrosion i elektroniken berÀknas kosta ca en miljard danska kronor om Äret i Danmark. I USA Àr problemet vÀrt ca 100 miljarder danska kronor men problematiken har inte varit uppe till diskussion sÄ mycket i Europa.

"Alla tillverkare berÀttar för oss att de har problem men ingen vill prata om det offentligt", sÀger Rajan Ambat till Ingeniören.

Öppenheten Ă€r större i USA dĂ€r det skrivits mĂ„nga artiklar i Ă€mnet.

Danfoss Àr ett av det företag som gÄtt med i samarbetet som kallas Celcorr, Center for Electronic Corrosion.

"Vi stÄr inte med akuta problem med korrosion i vÄr elektronik", sÀger JÞrgen Landkildehus, som Àr chef för utvecklingsavdelningen pÄ Danfoss Drives.

"Vi anvÀnder hela tiden mindre komponenter och elektroniken blir stÀndigt mer komplex. Vi sÀljer vÄra produkter till hela vÀrlden och produkterna skall anvÀndas i frÀmmande miljöer dÀr det kan vara fukt och kemikalier", berÀttar han.

"För nÄgra Är sedan kunde en liten mikrodroppe inte orsaka nÄgon skada men nu Àr elektroniken sÄ extremt liten att en mikrodroppe kan komma att förbinda en negativ och en positivt laddad punkt pÄ mönsterkortet. DÀrför kommer det att bli ett ledarfel och sÄ sker korrosion pÄ materialet", sÀger Rajan Ambat.

Förutom Danfoss sÄ deltar Àven Grundfos, Vestas och GPV Chemitallic i Celcorr tillsammans med DTU.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2