Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 april 2007

Metall rasar mot Mikromakarna

Tre män som deltar i ett utbildningsprogram i Pajala har blivit föremål för en diskussion där Metalls ombudsman i Luleå, Jörgen Näsström riktar skarp kritik mot Mikromakarna för hur de hanterar denna typ av arbetsmarknadsåtgärder.
Tre män som tidigare varit anställda på Mikromakarna deltar nu i en arbetsmarknadsutbildning där de utbildas till elektronikmontörer. Utbildningen bekostas av arbetsförmedlingen och syftar till att försöka få ut dessa på arbetsmarknaden igen. Mikromakarna får nu kritik för att i detta läge avvakta efter att dessa gått sin utbildning trots att de redan varit anställda hos Mikromakarna.

"Det är besynnerligt, säger Jörgen Näsström", ombudsman på Metall i Luleå till Norrländska Socialdemokraten, NSD.

16 personer deltar i utbildningen som förhoppningsvis skall ta dem till ett jobb som elektronikmontör på antingen Mikromakarna eller Samhall.

"Förhoppningen är att de får jobb på Mikromakarna eller på Samhall, där de också fått göra praktik under utbildningen", säger Kurt Jengwall, chef på arbetsförmedlingen i Pajala till NSD.

"Efter utbildningen får vi se vilka som platsar hos oss, säger Mikromakarnas VD Bengt Storvall.
Tre av de som nu går utbildningen har alltså redan arbetat hos Mikromakarna och det är det som retar facket.

"De var outbildade och vi var piskade till att ta det som fanns. Vi kan likna det vid en predikant som arbetar som präst", säger Storvall till NSD.

"Det är besynnerligt. Man går en arbetsmarknadsutbildning för att bli matchbar på arbetsmarknaden, inte tvärt om. Behöver personalen mer utbildning får arbetsgivaren fixa det", säger Metalls ombudsman i Luleå, Jörgen Näsström till NSD.

"Det handlar inte om något bidragsutnyttjande. Mikromakarna hjälper oss med praktikplatser. Jag var inte involverad från början men de här pojkarna har bara varit timanställda hos Mikromakarna, så de har samma rätt som alla andra att söka utbildningen", säger Arbetsförmedlingens handläggare Anne Niska som av väsentlighet eller ej har samma efternamn och bor på samma adress som Lage Niska som är produktionschef på Mikromakarna.

"Har de haft en timanställning har de haft en felaktig anställning och är därmed tills-vidareanställda på företaget. Om de har haft en visstidsanställning ska de inte ingå i en arbetsmarknadsutbildning och har stor möjlighet att få jobb nu", säger Jörgen Näsström till NSD.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-04-26 15:08 V9.5.0-2