Komponenter | 25 juni 2001

Populärt med inbyggda processorer

Både Mips Technologies och Arc presenterar nya versioner av sina 32-bitars processorer för inbyggda system på USA-mässan Embedded Processor Forum, skriver Elektroniktidningen.
Ett av deras mål har varit att få ned strömförbrukningen. Mips har man lyckats med det genom att komplettera processorkärnan med en grindad klocka. Arc däremot har visat upp en ny arkitektur som tillåter konstruktörer att blanda 16- och 32-bitarsinstruktioner. Fördelen med det är att minnesbehovet minskar med cirka 30 procent vilket i sin tur gör att det krävs mindre strömförsörjning. Det minskade minnesbehovet åstadkoms genom att man använda 16-bitarsinstruktioner till de enklaste operationerna och går över till 32-bitarsinstruktioner när det blir mer avancerat. Båda företagen satsar på processorkärnor med flyttalsmotor, något som man hittills bara sett i datorer innan. Genom att låta flyttalsoperationerna äga rum i processorkärnan sparar man in många klockcykler.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-1