Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 26 september 2007

Industrifonden investerar i Coresonic

Industrifonden investerar 10 miljoner kr i Linköpingsbolaget Coresonic AB, som utvecklar skrÀddarsydda processorer för trÄdlös kommunikation. Pengarna ska anvÀndas till utveckling och marknadsintroduktion av bolagets produkt.
Coresonic, som grundades 2004, Àr en avknoppning frÄn Linköpings Universitet. Bolaget utvecklar en basbandsprocessor, som ingÄr i alla mobiltelefoner och all annan utrustning för trÄdlös kommunikation. Med Coresonics teknik kan processorn programmeras till att samti-digt klara flera olika kommunikationsstandarder som t.ex. GSM, 3G, W-LAN och Wimax.

Det Àr basbandsprocessorn i telefonen som hanterar de radiosignaler som levererar information, t ex tal eller musik, till telefonen. Dessa olika signaler mÄste avkodas i processorn innan telefonen kan ta emot ljudet. Detta sker idag med olika chip för varje kommunikationsstandard. Med Coresonics processor rÀcker det med ett enda chip för att kunna ta emot alla sorters signaler. PÄ detta sÀtt blir telefonerna billigare att tillverka. Coresonics krets drar ocksÄ mindre ström Àn en vanlig digital signalprocessor och sparar alltsÄ mycket batteritid. Detta meddelar Coresonic i ett pressmeddelande.

– Coresonics processor Ă€r framtidens lösning, sĂ€ger Lennart Gustafson, investeringsansvarig pĂ„ Industrifonden. Den Ă€r fullt programmerbar och kan skrĂ€ddarsys för sĂ„vĂ€l befintliga som kommande kommunikationsstandarder. Det Ă€r en unik processorarkitektur med professor Dake Liu som upphovsman. Den har det elektronikbranschen önskar: programmerbarhet och Ă„teranvĂ€ndbar hĂ„rdvara pĂ„ minimal kiselyta.

– Vi har haft nĂ„gra Ă„r med knappa resurser, som Ă€ndĂ„ resulterat i att produkten Ă€r verifierad i kisel och idag kan sĂ€ljas till avancerade kunder. I och med Industrifondens investering och en ny, erfaren VD fĂ„r vi möjlighet att accelerera utveckling och försĂ€ljning, sĂ€ger Christer Svensson, grundare och styrelsens ordförande.

Coresonic har hittills finansierats av sÄddkapitalbolaget Rendera och ett mindre antal privatinvesterare. Bland grundarna mÀrks Linköpingsprofessorerna Christer Svensson, som tidigare grundat flera bolag, bl a Switchcore, och Dake Liu. Industrifonden blir första externa riskkapitalinvesteraren i bolaget.

Samtidigt som Industrifondens investering offentliggörs att bolaget fÄtt en ny vd. Det Àr Rick Clucas, med 22 Ärs erfarenhet frÄn internationell halvledarindustri. Han Àr placerad i London, medan bolagets utvecklingsavdelning sitter i Linköping.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1