Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 03 oktober 2007

Kryssade paneler – acceptabelt eller inte?

Finns det fördelar i produktionen som vÀger upp resursspillet nÀr det mÄste lÀggas till överantal i mönsterkortstillverkningen för att sÄ kallade kryssade paneler inte accepteras av elektroniktillverkaren?
För mönsterkortstillverkare med yield lÄngt ifrÄn 100% kan utnyttjandet av maskiner, personal och material hamna lÄngt ner pÄ effektivitetsskalan. Mönsterkortsköpare accepterar sÀllan att mönsterkortspaneler innehÄller defekta kort, sÄ kallade kryssade kort.

"Det Àr vÀldigt sÀllan som de accepterar kryssade paneler. Vid prototyper och om de har riktigt brÄttom men inte annars", berÀttar Elektrotrycks produktionschef Fahme Saber för evertiq.

"Vi startar ju överantal för att vara pÄ den sÀkra sidan", berÀttar Fahme Saber för evertiq.

"Om vi fĂ„r vĂ€lja sĂ„ vill vi naturligtvis inte ha kassa kort men om vi fĂ„r kryssade paneler sĂ„ kan vi liksom inte slĂ€nga schyssta kort. Det beror lite grann frĂ„n fall till fall ocksĂ„. Det Ă€r ju en massa merjobb för oss eftersom ytmonteringsmaskinen skall gĂ„ in pĂ„ varje kort och kontrollera om kortet Ă€r OK och det tar en massa dyrbar tid för oss vilket naturligtvis kostar pengar i slutĂ€ndan. Är det nĂ„gra enstaka kort gĂ„r det bra men om det Ă€r lĂ„nga serier sĂ„ kan vi inte acceptera det.", berĂ€ttar Chip & Circuits Lars Sjöblom för evertiq.

"Det Àr vÀldigt sÀllan vi fÄr kryssade paneler nu för tiden", vill Lars Sjöblom dock förtydliga.

Mönsterkortstillverkaren kan mÄnga gÄnger fÄ tillverka betydligt fler paneler med mönsterkort Àn vad som Àr nödvÀndigt för produkten. Material, personalkostnad, produktionskapacitet och tid kan enligt mönsterkortstillverkare sparas genom att tillverkaren kan ta emot sÄ kallade kryssade paneler.

"Ska vi inte tÀnka pÄ miljön? Sopberget Àr vÀl en sak som vi redan tÀnker pÄ men vi fÄr inte glömma vÄra barn, tÀnk er alla kemikalier som anvÀnds vid etsning och plÀtering", sÀger Multi-Tekniks försÀljningschef Pelle Eriksson till evertiq

Lars Sjöblom menar att de kryssade panelerna beror pÄ kvalitetsproblem hon mönsterkortstillverkarna och drar parallellen med att kretskortstillverkaren levererar kort dÀr det saknas komponenter.

"Om vi levererar kort dÀr det saknas komponenter, fÄr vi löda pÄ komponenterna igen dÄ eller mÄste vi kasta korten och tillverka helt nya? MÄnga av vÄra kunder accepterar inte att vi gÄr in pÄ korten och löder en gÄng till. Vissa tillÄter exempelvis max tvÄ omlödningar", berÀttar Lars Sjöblom för evertiq.

Enligt flera mönsterkortstillverkare evertiq varit i kontakt med sĂ„ accepterar mĂ„nga av deras kunder inte alls kryssade paneler. Även om det bara Ă€r nĂ„gra fĂ„ paneler det handlar om. VĂ€ger tillverkarens extrahantering och extratid tyngre Ă€n slöseri med personal, material och tid hos mönsterkortstillverkaren?
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1