Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 16 oktober 2007

Impact Coatings & Cell Impact i samarbete

Impact Coatings tecknar samarbetsavtal med Morphic Technologies dotterbolag Cell Impact kring helt nya typer av ytbehandlingsmaterial till flödesplattor avsedda för brÀnsleceller.
Cell Impacts verksamhet bestÄr huvudsakligen av produktion av sÄ kallade flödesplattor, en av nyckelkomponenterna i ett brÀnslecellsystem. Flödesplattorna stÄr för en stor del av kostnaden och deras förmÄga att pÄ ett effektivt sÀtt leda brÀnslet i brÀnslecellen Àr helt avgörande för hela systemets förmÄga att generera el.

Samarbetet med Impact Coatings syftar till att erbjuda helt nya ytbelÀggningsmaterial som ska sÀnka produktionskostnaden, förbÀttra prestandan och öka verkningsgraden. Utvecklingen drivs i samarbete mellan Cell Impact, Impact Coatings, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Uppsala Universitet.

Flödesplattornas ytskikt spelar stor roll för hela systemets bestÀndighet och effektivitet. Genom att skydda flödesplattorna frÄn den korrosion som den sura miljön i brÀnslecellen annars leder till kan olika metaller och keramiska belÀggningar förlÀnga brÀnslecellens livslÀngd.

Hittills har ytbelÀggningen frÀmst utgjorts av olika slags Àdelmetaller, bl a guld. Impact Coatings har utvecklat en teknologi som gör det möjligt att ersÀtta Àdelmetallerna med andra material, vilket sÀnker kostnaden för belÀggningen med upp till 90% utan att flödesplattans effektivitet pÄverkas.

”Ytskikten och flödesplattornas korrosionsbestĂ€ndighet Ă€r en av de nyckelfrĂ„gor som mĂ„ste lösas för att brĂ€nslecellstekniken skall kunna slĂ„ igenom pĂ„ bred front. Samarbetet med Impact Coatings gör att vi stĂ€rker och breddar vĂ„rt erbjudande utan att för den skull konkurrera med de av vĂ„ra kunder som Ă€r systemleverantörer av brĂ€nslecellsstackar och kompletta brĂ€nsleceller”, sĂ€ger Martin Valfridsson, VD i Cell Impact AB.

”Cell Impact har pĂ„ kort tid etablerat sig som en global aktör inom brĂ€nslecellsbranschen och vi har hĂ€r en unilk möjlighet att nĂ„ ut med vĂ„ra produkter via en redan etablerad plattform”, sĂ€ger Henrik Ljungcrantz, VD i Impact Coatings AB.

BrÀnsleceller kan bÀst beskrivas som energiomvandlare vilka gör det möjligt att pÄ ett effektivt sÀtt omvandla vÀtgas och andra energibÀrare till elektricitet och vÀrme. I ett brÀnslecellsystem produceras elektricitet genom att vÀte pÄ ett kontrollerat sÀtt sönderdelas och reagerar med syre. NÀr vÀte och syre reagerar med varandra alstras elektricitet med vÀrme och vatten som enda restprodukter.

Potentialen i tekniken Àr mycket stor. Med lÄng livslÀngd och i princip obefintlig miljöpÄverkan utgör brÀnsleceller ett reellt alternativ till de flesta av dagens energiomvandlare nÀr det gÀller produktion av el för sÄvÀl samhÀllen, industrier och bostÀder, som fordon och bÀrbar elektronik.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1