Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
RoHS | 31 oktober 2007

Högre energiförbrukning med RoHS – men fördelar finns också

Lars-Gunnar Klang skriver i en krönika i Elektroniktidningen att RoHS-direktivet medfört en ökning i energiförbrukningen. Dock så finns det goda saker som RoHS-direktivet fört med sig och med modern utrustning blir ökningen i energiförbrukning väsentligt mindre.
EuP, Energy using Products, är direktivet som skall mana till energieffektiv produktutveckling. Enligt Lars-Gunnar Klangs krönika så står själva mönsterkortstillverkningen för över hälften av energiförbrukningen. Vid kretskortstillverkningen är det sedan omsmältningen som är energiboven och bidrar till 90 % av växthuseffekten, enligt Lars-Gunnar Klang.

”På grund av sin högre smälttemperatur ökar de blyfria SAC-lod energiåtgången vid omsmältning med ungefär 10 procent. För hela livscykeln (malmbrytning, metallrafinnering, lodtillverkning, lödning, återvinning etc) exklusive återvinning ökar energiåtgången med ungefär 14 procent. Omsmältningslödning är den process som mest påverkas av en högre smälttemperatur. De kretskortstillverkare som har köpt nya ugnar har dock inte märkt detta fullt ut eftersom de nya ugnarna är så mycket mer energieffektiva än de äldre”, skriver han i sin krönika i Elektroniktidningen.

Nya och moderna maskiner har alltså sin fördel i jakten på energibesparingar men RoHS-direktivet har inte bara höjt energiribban utan även givit en rad indirekta fördelar.

”RoHS-direktivet medförde en hel del indirekta fördelar i form av utveckling av nya effektivare utrustningar, bättre kunskap, nya designregler, nya komponentkonstruktioner och så vidare. Med tanke på klimatfrågan blev RoHS-direktivet en het potatis på ett helt annat sätt än vad som var tänkt eftersom faktum kvarstår – övergången till blyfri lödning medförde en ökning av energiförbrukningen”, skriver Lars-Gunnar Klang.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1