Annons
Annons
Komponenter | 11 december 2007

Spinntronikforskning får<br>draghjälp av Nobelpriset

Nobelpriset i Fysik delas i år ut till Albert Fert och Peter Grünberg som tagit fram en teknik att utnyttja elektronens olika spinn. Som många andra nobelprisbelönade upptäckter så löper forskningen vidare på universitet och högskolor med denna som bas.
Tekniken att använda elektronens olika spinn kan ge en mängd olika energisnåla applikationer och möjligheter att lagra information effektivt. Elektronen är inte bara negativt laddad utan har också en kvantmekanisk egenskap kallad spinn. Spinn är kopplat till magnetism och en elektrons spinn kan ha två värden, eller riktningar, +/- ½ som kan ändras genom att den utsätts för ett magnetfält. Ett magnetiskt minne består av små celler som är uppbyggda kring två magnetiska material åtskilda av en barriär. Elektroner kan bara ta sig över den om materialen har samma spinn. Minnescellen ändrar värde mellan ”ett” och ”noll” när ett svagt magnetfält slår om spinnet i det ena materialet.

”Årets fysikpris öppnar för helt nya elektroniska komponenter. Magnetiska minnen kan till exempel på några års sikt ersätta dagens olika minnestyper och ge både snabbare och säkrare datorer”, berättar forskaren Johan Åkerman, som forskar inom just detta ämne, till NyTeknik.

Johan Åkerman bygger nu upp en forskargrupp på KTH som letar efter nya sätt att utnyttja spinntronik. Bland annat samarbetar man med fysikpristagaren Albert Fert för att utveckla komponenter för trådlös kommunikation.

”De oscillatorer som används idag för att göra samma sak är tio gånger större och drar mer ström än de vi utvecklar. Vår spinnbaserade komponent kan också vibrera inom ett väldigt brett område. Det gör att de till exempel kan ersätta alla parallella oscillatorer som telefoner har för att ringa och använda bluetooth, trådlöst internet eller andra funktioner, som kräver olika frekvenser”, berättar Johan Åkerman för NyTeknik.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-07-18 17:55 V10.0.0-2