Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 19 december 2007

GPS-chip under huden på idrottsstjärnor ingen omöjlighet

GPS-chip kan ersätta befintliga rapportsystem för att förbättra möjligheten att hålla koll på idrottsstjärnorna i kampen mot doping.
Idrottsstjärnorna måste redovisa var de befinner sig hela tiden. Detta för att förbunden skall ha kontroll över idrottsutövarna i kampen mot doping. Rapporteringen och redovisningen av var stjärnorna befinner sig tar mycket tid från idrottsutövarna och är omfattande men det finns alternativ som både mångkamparen Carolina Klüft och höjdhopparen Stefan Holm kan tänka sig för att förbättra rapporteringen. Dagens system, att de aktiva ska fylla i var de befinner sig tre månader fram i tiden, är inte tillräckligt, tycker Carolina Klüft. Klüft vill att eliten ska övervakas med GPS-tekniken som fungerar genom att ett chip opereras in under huden på idrottsutövaren.

”Vi har skyldigheter att gå med på nästan vad som helst”, säger Klüft till SvD.

”Det är så jäkla trist för vår idrott när profiler med fantastiska framgångar förstör så här. Varför kunde hon inte ha tålamod och träna hårt i stället för att stressa och ta till otillåtna genvägar?! Nu suddas hon ut ur alla rekordböcker. Samtidigt tycker jag också faktiskt synd om henne. Hela historien är så tragisk”, säger Carolina Klüft till SvD.

”Carro” tycker att dagens system, där de aktiva fyller i tre månader i förväg var de kommer att befinna sig, inte är tillräckligt i kampen mot dopingen eftersom det är svårt att tre månader fram i tiden veta var man ska befinna sig, dygnet runt.

”Jag har tidigare föreslagit att man skulle operera in i ett datachip under huden, men lika bra vore kanske att alla aktiva på en viss nivå får en nyckelring med GPS-sändare att ha på träningsväskan. Då vet alla berörda var vi finns hela tiden och kan hitta oss för tester. Jag skulle inte klaga över en sådan övervakning, utan tycker vi har skyldigheter att gå med på det mesta. Doping är för jävligt. Just därför är det viktigt att ha en öppen attityd och våga diskutera och debattera frågan”, säger Klüft till SvD.

Stefan Holm håller med.”Ärligt talat, varför inte. Det må vara radikalt och låta brutalt, men ibland känns det som en bra lösning så man slapp att bli misstänkliggjord utan orsak. Men det är svårt att ha hundraprocentig koll utan att operera in ett chip under huden”, säger han till SvD.

”Någonstans är man ändå så övervakad och påpassad så det känns som om det nästan inte skulle göra varken till eller från. De vill ju verkligen veta var vi är precis hela tiden och det vore på sätt och vis den enklaste sättet att hålla reda på oss idrottare – hur mycket science fiction och absurt det egentligen låter”, lägger han till.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-1