Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 15 januari 2008

"Från Champions League till kvalserien om vi inte byter strategi!"

Om tio Är kommer Sverige att sakna 10 000 ingenjörer om utvecklingen fortsÀtter i nuvarande riktning. Sverige kommer att förlora sin placering i "Champions League", ligan med de ledande nationerna inom bland annat bilindustri, telekommunikation och medicinteknik. Detta tror initiativtagarna till Elektronik/EPs paneldebatt.
Vad krÀvs för att stÀvja den negativa utvecklingen? Hur ska vi fÄ ungdomar att vilja vidareutbilda sig inom teknik och elektronik? Vilka ÄtgÀrder frÄn regeringen behövs för att öka tillströmningen till tekniska högskolor och universitet? Vad krÀvs av industrin för att locka fler ungdomar? Vilka blir konsekvenserna om vi inte kan tillgodose industrins behov av nya ingenjörer? PÄ vilka sÀtt kan regering/riksdag, nÀringsliv och utbildningsvÀsende samarbeta för att lösa ingenjörsbristen?

Detta Àr nÄgra av frÄgorna som kommer att avhandlas under den paneldebatt som gÄr av stapeln pÄ Elektronik/EP-mÀssan. Paneldebatten Àger rum under mÀssans första dag, den 28 januari och syftet Àr att sÀtta fokus pÄ kompetensförsörjning och tillvÀxt inom industrin. Panelen bestÄr av vÀl insatta representanter för regering, utbildningsvÀsende, nÀringsliv och yrkesförbund:

- Amelie Von Zweigbergk, Statssekreterare i Utbildningsdepartementet och f.d. stabschef hos utbildningsminister Jan Björklund
- Peter Gudmundson, Rektor för Kungliga Tekniska Högskolan
- Mats Lindoff, Chief Technology Officer, Sony Ericsson
- Peter Larsson, SamhÀllspolitisk direktör för Sveriges Ingenjörer
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2