Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 18 januari 2008

Både Schweiz och Norge vill ha Gripen-offert

Exportmöjligheterna för Gripen har aldrig varit sÄ goda som nu. I gÄr offentliggjordes tvÄ skarpa offertförfrÄgningar, frÄn Schweiz och Norge.
2008 vÀntas bli ett intensivt Är för Gripen. Det pÄgÄr nu upphandlingsprocesser i flera lÀnder dÀr Gripen vÀntas göra nya framsteg. Schweiz och Norge Àr de senaste i raden av lÀnder som visar intresse.

"Vi ser nu ett mycket stort intresse för Gripen, vilket bekrĂ€ftar den starka position vi har pĂ„ vĂ€rldsmarknaden", sĂ€ger Åke Svensson, VD för Saab.

Schweiz har nu begÀrt en Gripen-offert av Saab. Gripen Àr en av fyra kandidater att uppgradera landets flygplanflotta kring 2013. I mitten av 2008 ska Saab lÀmna in sin offert till Schweiz, som vÀntas fatta beslut om köp av stridsflygplan under 2009.

Även Norge, som redan tidigare startat en upphandlingsprocess, har nu uppdragit Ă„t FMV, Försvarets materielverk, att lĂ€mna in en bindande offert pĂ„ köp av upp till 48 flygplan. Med i konkurrensen fanns tidigare tvĂ„ andra stridsflygplan, amerikanska JSF och europeiska Eurofighter, men Eurofighter hoppade nyligen av processen. Norge fattar beslut under vĂ„ren 2009, med leverans frĂ„n 2015.

Under 2007 mottog Saab liknande förfrÄgningar frÄn Indien och Danmark.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2