Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 27 januari 2008

Tidigare Note-trio<br>startar upp Hanza AB

En ny kontraktstillverkare Àr frÄn och med mÄndag 28 januari 2008 född. Fyra industriveteraner har i smyg gÄtt samman för att bilda en one-stop-shop för elektronikproduktion. Hanzas mÄlsÀttning Àr att inom tre Är bli en ledande kontraktstillverkaren för bestÀllare frÄn Skandinavien.
Hanza AB Àr en ny svensk kontraktstillverkare med tillverkning enbart utanför Sveriges grÀnser. Bakom Hanza AB stÄr en rad privata investerare, men leds utav den tidigare Note-trion Sten Dybeck, Erik Stenfors, Bengt Emesten tillsammans med Gunnar Bergström, grundare av HSF Group. Bland andra investerare mÀrks Àven John Wattin som bland annat har varit med om att starta upp MySQL och ValueTree tillsammans med Erik Stenfors. Bengt Emesten Àr Àven grundare av Qcom, som numera ingÄr i Flextronics-koncernen.

Konceptet Àr att erbjuda EMS-tjÀnster tillsammans med mekanik. Detta kallas CMS - Complete Manufacturing Services. Genom att tillhandahÄlla samtliga produktionsrelaterade tjÀnster erbjuder Hanza en sÄ kallad one-stop-shop för industriella kunder inom framför allt verkstad, telekom och medicinteknik. AffÀrsmodellen kombinerar Àven högteknologiska tjÀnster nÀra kunder i Skandinavien med volymproduktion i Estland och Polen. Servicen kommer att ske i Sverige medans tillverkningen sker utomlands. Hanza AB har förvÀrvat Tarkon i Estland med 550 anstÀllda frÄn HSF Group. Tarkon tillverkar frÀmst mekanik, enclosures samt kablage. Hanza AB har Àven köpt en komplett EMS-produktion i Polen med 250 anstÀllda. Totalt kommer alltsÄ 800 personer att vara anstÀllda och bolaget kommer att ha en fabriksyta pÄ crka 55 000 kvm.

Sten Dybeck, Styrelseordförande Hanza: ”IdĂ©n bakom Hanza Ă€r rationell. Vi bygger koncernen rĂ€tt frĂ„n början och undviker dĂ€rigenom den kostsamma och osĂ€kra omstĂ€llningen som de flesta industrier i Sverige genomlider i dag pĂ„ grund av globaliseringen. Vi har en ambitiös tillvĂ€xtplan med mĂ„let att vara en ledande kontraktstillverkaren inom tre Ă„r.”

Gunnar Bergström, vice Styrelseordförande Hanza: ”Styrkan i Hanza Ă€r att vi kombinerar kontraktstillverkning av elektronik med gedigen kunskap i mekanik. För kunderna Ă€r det en avgörande fördel att ha en partner som Ă€r tillverkare av hela produkten.”

Erik Stenfors, Koncernchef Hanza: ”Vi Ă€r i startfasen av Hanza. Lika kostnadseffektivt som det Ă€r att förlĂ€gga tillverkningen utanför Sveriges grĂ€nser, Ă€r det att satsa pĂ„ den utomordentliga know-how som finns i Sverige. Vi kommer att erbjuda vĂ„ra kunder bĂ„de kompetens och tillverkning till en attraktiv prisbild”.

Bengt Emesten: Vice Koncernchef Hanza: Materielhantering Ă€r ofta avgörande för en produkts leveransprecision och prisbild. I Hanza har vi byggt ett gemensamt ERP system för enheterna i Estland, Polen och Sverige. Att anvĂ€nda ett och samma system Ă€r avgörande för en effektiv materielhantering.”

Bland kunderna finns ABB, Atlas Copco, Cewe, Ericsson, Intermec, Primus, Siemens, Tour Andersson och Zarlink. Den totala omsÀttningen för Hanza AB ligger pÄ 650 miljoner SEK. Officiell start av Hanza AB sker pÄ mÄndag morgon i samband med öppnandet av Elektronik-EP pÄ StockholmsmÀssan.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2