Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 04 februari 2008

Stadig tillväxt för PKC

PKC Group växer stadigt på den europeiska marknaden för kontraktstillverkning. Tillväxttakten på 10-20% per år planerar att följas även under detta år men denna utveckling kan mycket väl överträffas i år.
Finska PKC Group, som idag omsätter mer är 230 miljoner euro och sysselsätter 5200 anställda vid 11 olika enheter världen över, tillhörde under 80-talet Nokiakoncernen men har idag vuxit sig ifrån Nokia till att bli en, med europeiska mått mätt, stor kontraktstillverkare. Medan många av PKCs branschkollegor under den senast tiden har fått genomgå en resa med stora kostnadsbesparingar och nedskärningar i norra Europa på grund av flyttad tillverkning så har PKC lyckats växa i både personal och omsättning.

PKC var ett bolag som 1969 grundades under namnet Pohjolan Kaapeli Oy i Kempele. 1980 började företaget arbeta allt närmare Nokia och 1990 gick bolaget till slut ihop med Nokia. 1991 började bolaget samarbeta med estniska kontraktstillverkare och 1992 började man lägga ut produktion på tillverkare i Ryssland. 1994 tog ett antal chefer på företaget över ägandeskapet i bolaget och PK Cables bildades och 1997 noterades bolaget även på Helsingforsbörsen. 1998 öppnade bolaget tillverkning i Brasilien och 1999 förvärvades Oy Raahen TH-Elektroniikka Oy vilket blev startskottet för bolagets tillverkning inom elektronik. 2002 och 2003 förvärvades bolagets samarbetspartners i Estland respektive Ryssland och under 2006 etablerades en ny fabrik i ryska Pskov och under detta år förvärvades även Electro Canada som har fabriker i USA, Canada och Mexico. Nu i januari har PKC även etablerat en ny fabrik i Kina som inledningsvis sysselsätter 40 anställda men som innan året är slut förväntas sysselsätta 100 personer.

Mycket av PKCs verksamhet handlar om kablagetillverkning men bolaget åtar sig även tillverkning av kompletta produkter. 80% av intäkterna som 2006 landade på 229 miljoner euro kommer från bolagets kablageverksamhet. PKC är till exempel huvudleverantör av kablage till Scanias lastbilar. Resterande 20% står elektroniktillverkningen för och av den verksamheten så är hela 50% ODM-verksamhet. Bolaget satsar för att öka antalet ingenjörer i koncernen. Både i Kina och i Ryssland har bolaget engagerat ett växande antal ingenjörer.

PKC har extra mycket affärer inom medicin och industri men även fordonsindustrin och telekom ser bolaget möjligheter.

När evertiq träffar PKC Electronics VD Jarmo Rajala på Elektronik/EP i Stockholm så berättar den börsregelstyrde VD:n inte så mycket om årets resultat som presenteras den 8:e februari men han avslöjar att utvecklingen ser positiv ut. I övrigt berättar Jarmo Rajala om vikten av en välutvecklad logistik.

”Logistiken är en viktig fråga. Du måste vara nära din kund och kunna erbjuda korta ledtider. När tillverkningen kommer att flytta till Kina, Indien eller Mexico så måste vi följa med dem”, säger Jarmo Rajala till evertiq.

Tillväxten skall fortsätta och enligt Jarmo Rajala kan det eventuellt bli aktuellt med ytterligare förvärv. Om detta sker inom kablage eller elektronikproduktion vill han dock inte avslöja.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1