Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 18 februari 2008

Dollarn pressar svensk mönsterkortsindustri

De svenska mönsterkortsleverantörerna hade ett bra Är 2007 men resultat och omsÀttning pÄverkades kraftigt av den allt svagare dollarn.
Under de senaste Ären har marknaden bÄde konsoliderats och drabbats av konkurser men Àven utbrytningsföretag har formerats. Det finns de som vÀxer starkt framÄt men sÄ finns det Àven de som vÀxer lÄngsamt om nÄgonting över huvudtaget. Multi-Teknik har ökat frÄn 34,5 miljoner kronor till 47,2 miljoner kronor. NCAB har vuxit med ca 2 miljoner kronor frÄn 2006. TillvÀxten i Sverige för NCAB har planat ut under de senaste Ären. Det största ökningen har NCAB pÄ sina nya marknader, bl.a Tyskland och Polen. Avhopparna frÄn NCAB med Jonas Pettersson i spetsen, PCB Connect har ökat sin omsÀttning frÄn 46 till 76 miljoner kronor 2007 varav 65 miljoner kronor omsattes i Sverige. Elprint tappade mycket av sin försÀljning mellan 2005 och 2006 dÄ omsÀttningen i Sverige nÀrmast halverades. Mellan 2006 och 2007 minskade Elprint sin svenska försÀljning frÄn 9,7 miljoner kronor till 8,9 miljoner kronor. Teltex, som Àr en av fÄ tillverkande företag kvar i branschen har vuxit med ca 4 miljoner kronor frÄn 2006.

Konjunkturen har varit mycket god för mönsterkortsbranschen men dollarraset har hÄllit tillbaka framgÄngarna nÄgot.

I somras genomförde evertiq en sammanstÀllning över de största mönsterkortsleverantörerna som verkade pÄ den svenska marknaden. Resultatet blev att de som satsade pÄ trading av mönsterkort visade i sÀrklass bÀst siffror jÀmfört med de som hade störst fokus pÄ försÀljning av egentillverkade kort. Idag sysslar de allra flesta mönsterkortsleverantörer pÄ den svenska marknaden med sÄ kallad trading, antingen uteslutande eller som komplement till sin egen tillverkning.

Teltex exempelvis, ökar dock bÄde pÄ egentillverkade kort och pÄ tradade kort.

”Vi ökar bĂ„de inom egentillverkade kort och tradade kort. Ca 30 procent av omsĂ€ttningen Ă€r trading idag och vi rĂ€knar med att omsĂ€tta 25 miljoner i Ă„r”, berĂ€ttar Teltex försĂ€ljningschef Joakim Hillman för evertiq.

”Vi hade en förhĂ„llandevis svag höst men nu efter nyĂ„r sĂ„ har det tagit fart ordentligt sĂ„ vi ser mycket positivt pĂ„ framtiden. Vi har skrivit ett antal spĂ€nnande ramavtal med kunder inom medicinteknik och försvarsteknik”, berĂ€ttar Joakim Hillman vidare för evertiq.

BÄde pris och kvalitet spelar in nÀr mönsterkortsleverantörerna fÄr sina order.

”Fokus har flyttat frĂ„n att köpa kort i Asien till att faktiskt sĂ€lla sig frĂ„gan ’vad Ă€r det för nĂ„got vi fĂ„r dĂ€rifrĂ„n’. FrĂ„gan om tillförlitlighet kommer mer och mer”, berĂ€ttar WĂŒrth Elektroniks Johan Lindqvist för evertiq.

En av de mönsterkortsleverantörer som tappat en hel del pÄ den svenska marknaden Àr Elprint. Det har tagit lÄng tid att fÄ igÄng den nya fabriken med alla nya maskiner men nu skall man Àntligen ha kommit igÄng.

”Vi ser en bra ökning i Sverige nu efter att vi tagit den nya versionen av ”Enterprise” i bruk. Jag Ă€r mycket glad över att se att allt fler vĂ€ljer att anamma detta koncept”, sĂ€ger Elprints VD Helge Nilsen till evertiq.

Enligt evertiqs berÀkningar sÄ landar den totala mönsterkortsmarknaden pÄ 512 miljoner kronor, dvs för de som har försÀljningsrepresentanter i Sverige.

Företag som GPV har vi inte fÄtt nÄgra försÀljningsuppgifter ifrÄn och Ageto MTT har Àven en hel del annan verksamhet inom koncernen. OsÀkerheten i denna sammanstÀllning Àr dÀrför stor för hur mycket av deras omsÀttning som egentligen Àr frÄn mönsterkortsverksamheten.


De företag som Àr markerade med asterix har brutet rÀkenskapsÄr och siffrorna Àr frÄn 06/07
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2