Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 20 februari 2008

Volvo investerar i Datachassi

Volvo investerar i ny teknik som kan minska antalet stölder ur lastbilar. Volvo Technology Transfer har köpt in sig i Jönköpingsbaserade Datachassi som tagit fram ett patentsökt stöldskyddssystem som bygger pÄ intelligent radioteknik och sensorer
Enbart inom EU stjÀls det varje Är gods ur lastbilar för ca 75 miljarder kronor och antalet stölder ökar hela tiden. Förutom att stölderna innebÀr stora kostnader för bÄde samhÀlle och Äkerier leder de ocksÄ till att förarnas arbetsmiljö blir allt mer otrygg och utsatt.

Nu har Volvokoncernen via Volvo Technology Transfer köpt in sig i Jönköpingsbaserade Datachassi som tagit fram ett patentsökt stöldskyddssystem som bygger pÄ intelligent radioteknik och sensorer och som skall bidra till kraftigt minskade stölder.

”Vi ser en mycket stor potential för den hĂ€r uppfinningen”, sĂ€ger Per WassĂ©n, investeringsansvarig pĂ„ Volvo Technology Transfer.

De flesta stölderna ur lastbilar sker frÄn sjÀlva slÀpen och hittills har det inte funnits nÄgot bra sÀkerhetssystem för att skydda dessa. Finessen med Datachassis uppfinning Àr att den elektroniskt binder samman dragbilen med slÀpet med hjÀlp av sensorer och intelligent radioteknik och dÀrmed minskar risken för stölder och kapellskÀrningar. Systemet byggs in i slÀpens sidoljus och kan enkelt eftermonteras. Bara i Europa finns 3 miljoner lastbilar som teoretiskt skulle kunna utrustas med systemet och flera ledande lastbilstillverkare har redan visat stort intresse för det.

”Vi ser en jĂ€ttepotential för den hĂ€r uppfinningen som har goda möjligheter att bli branschstandard”, sĂ€ger Per WassĂ©n, investeringsansvarig pĂ„ Volvo Technology Transfer. ”Den hĂ€r investeringen ligger ocksĂ„ helt i linje med Volvokoncernens strĂ€van att erbjuda vĂ„ra kunder sĂ€kra och effektiva transportlösningar.”

I korthet bygger innovation pĂ„ radiokommunikation. SlĂ€pets sidomarkeringsljus modifieras och förses med sensorer och ”radiofyrar” som kommunicerar med varandra. NĂ€r föremĂ„l eller mĂ€nniskor kommer för nĂ€ra slĂ€pet larmar sensorerna och skickar signalen via radiofyrarna till förarhytten. Larmet kan sedan skickas trĂ„dlöst vidare till en central server eller till larmföretag, beroende pĂ„ hur systemet programmerats.

I förlÀngningen kan systemet ocksÄ bidra till att göra bÄde gods- och persontransporter sÀkrare eftersom det ocksÄ kan varna om fotgÀngare eller andra oskyddade trafikanter kommer för nÀra fordonet. En svensk patentansökan har fÄtt positivt förhandsbesked och ansökan om vÀrldspatent Àr under behandling.

Volvo Technology Transfer AB ingÄr i Volvokoncernen och fokuserar pÄ att utveckla och stödja nya affÀrer av relevans för Volvokoncernen. En del av denna verksamhet Àr att investera i företag och projekt som Àr av tekniskt och kommersiellt intresse.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2