Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 02 augusti 2001

Order till SEM AB på 300 miljoner

SEM AB, dotterbolag till börsnoterade Opcon AB, har tecknat ett nytt avtal med GM om leveranser av tÀndsystem till Saab.
Avtalet löper fram till 2005 och Àr vÀrt omkring 300 miljoner kronor.

TÀndsystemet Àr den unika tÀndkassett som vÀckte sensation nÀr den presenterades i mitten av 80-talet. Det var det första i sitt slag. Tankarna bakom tÀndkassetten var revolutionerande nÀr det gÀllde tÀndsystem till fordon. Kassetten saknar allt det som ofta kan orsaka fel i ett tÀndsystem av konventionell modell, till exempel tÀndkablar.
TÀndkassetten Àr elektronisk och saknar strömfördelare, rörliga delar och tÀndkablar. Varje tÀndspole sitter monterad direkt pÄ tÀndstiftet och den unika tekniken med jonströmsmÀtning kontrollerar förbrÀnningen av brÀnslet.
Till en början förlades tillverkningen av tĂ€ndkassetterna till dels SEM AB i ÅmĂ„l, dels Saab Combitechs fabrik i Jönköping. 1991 övertog SEM AB all tillverkning av tĂ€ndkassetter.
Hittills har omkring 1,5 miljoner tÀndkassetter producerats och idag Àr det den tredje generationen som tillverkas.
- Det nu tecknade avtalet ger SEM en bra bas för fortsatt satsning pÄ nya tekniska lösningar och nya marknader, sÀger Lars-Olof Ottosson, VD för SEM AB.
JonkÀnningstekniken, som anvÀnds i tÀndkassetten, kan ocksÄ utnyttjas inom bolagets andra produktomrÄden; smÄ tÀndsystem för exempelvis motorsÄgar och motorcyklar.

Förra Äret fick SEM AB en stor order frÄn Husqvarna pÄ leveranser av tÀndsystem till motorsÄgar. Orden avsÄg mer Àn 75 procent av Husqvarnas Ärliga behov av tÀndsystem. SEM AB har nu genomfört de investeringar som krÀvts i produktionen för att starta leveranserna till Husqvarna.

Företaget har ocksÄ fortsatt utvecklingen av det motorstyrsystemet - SEM Direct - som förra Äret introducerades och mötte mycket stort intresse frÄn de europeiska motorcykeltillverkarna.

PÄ den stora motormÀssan Engine Expo i Stuttgart i juni i Är lanserade SEM ocksÄ sitt nya tÀndsystem I4X för fordon. TÀndsystemet kan ocksÄ anvÀndas i till exempel gasmotorer vars drift bygger pÄ en konvertering av diesel till gas i syfte att minska avgasutslÀppen. I4X bygger pÄ anvÀndningen av jonkÀnningstekniken och Àr ett styrbart, flexibelt system utvecklat för att möta de nya miljökraven.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1