Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 21 februari 2008

Mycket telematik i personbilar

Över 2 miljoner personbilar i Europa har ett telematiksystem enligt Berg Insight.
Enligt en ny rapport frÄn telekomanalysföretaget Berg Insight var 2.2 miljoner personbilar i Europa utrustade med ett telematiksystem vid slutet av 2007. GPS-baserat stöldskydd Àr det vanligaste anvÀndningsomrÄdet, följt av automatiskt nödsamtal, förarassistans och tillÀmpningar för försÀkringsbolag.

”Efter ett antal Ă„r av lĂ„ngsam tillvĂ€xt ser vi nu att marknaden börjar att ta fart”, sĂ€ger Tobias Ryberg, telekomanalytiker, Berg Insight.

”Penetrationen ligger endast pĂ„ 1 procent av den totala fordonsparken, sĂ„ det finns en enorm obearbetad potential", fortsĂ€tter han.

Berg Insight förvĂ€ntar sig att det stora genombrottet för telematik i Europa kommer att komma med införandet av det sĂ„ kallade eCall-systemet för automatiska nödsamtal som har föreslagits av EU-kommissionen. Även om det ursprungliga mĂ„let att starta 2010 inte kommer att uppnĂ„s sĂ„ anser man att systemet med hög sannolikhet kan komma igĂ„ng under början av 2010-talet. Berg Insight berĂ€knar att eCall kommer att generera 16 miljoner nya telematikuppkopplingar per Ă„r nĂ€r systemet vĂ€l Ă€r infört som standard pĂ„ alla nya bilar.

Rapporten framhÄller regionala skillnader inom anvÀndningen av telematik. SpÄrningssystem för stulna bilar Àr populÀra i de flesta vÀsteuropeiska lÀnder utom Tyskland dÀr efterfrÄgan Àr pÄtagligt svag. I Italien stödjer försÀkringsbranschen mÄnga telematiktjÀnster som minskar risken för att det uppkommer försÀkringsskador. PÄ grund av en hög förekomst av stölder och bedrÀgerier Àr bilförsÀkringar dyrare i Italien Àn i nÄgot annat land inom EU. BilÀgare som installerar en telematikenhet som ger försÀkringsbolaget tillgÄng till fordonsdata i hÀndelse av en olycka och möjlighet till GPS-spÄrning i hÀndelse av stöld kan rejÀlt sÀnkta försÀkringspremier.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2