Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 09 juni 2008

Elektronikföretag tar krafttag mot barnarbete

Stora elektronikföretag tar nu krafttag mot barnarbete i Afrika men samtidigt erkÀnner bolagen att det Àr svÄrt att helt utesluta barnarbete.
VÀrldens största elektronikföretag gÄr ihop i ett projekt om att fÄ bort barnarbetet hos sina underleverantörer i Afrika. Kobolt till mobiltelefoner kommer bland annat frÄn Kongo dÀr det nyligen uppdagats att barn arbetat i gruvorna. Bang & Olufsen Àr ett av de företag som nu slutit sig till ett projekt som skall fÄ bort barnarbetet i Afrika. Bang & Olufsen erkÀnner dock att det kommer att vara svÄrt att helt fÄ bort barnarbetet frÄn gruvorna.

Företagen som deltar i projektet kommer via sin branschorganisation EICC att utöva pÄtryckningar pÄ sina underleverantörer för att fÄ dem att sluta med barnarbete.

”Det finns problem med arbetsmiljön i de yttersta leverarantörsleden och vi har hört om flera saker vid utvinning av kobolt, tenn och koppar. Det Ă€r vĂ„rt ansvar att göra skillnad och vi menar ocksĂ„ att vi har makten till det”, sĂ€ger EICCs talesman Ken Larson som representerar fler Ă€n 30 av vĂ€rldens allra största elektronikföretag inklusive bland andra Apple, Sony, Philips och IBM.

EICC kommer om tvÄ veckor att leverera en rapport frÄn en undersökning de genomfört i de lÀnder dÀr det utvinns rÄmaterial. I de fall dÀr arbetsmiljön inte nÄtt en acceptabel nivÄ kommer de att sÀtta in resurser för att leverantörerna skall ÄtgÀrda detta.

Bang & Olufsens miljöchef Rikke Höjer erkÀnner att det blir svÄrt att fÄ bort barnarbetet helt.

”Vi har helt enkelt inte resurserna för att gĂ„ igenom hela produktionskedjan”, berĂ€ttar han.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2