Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 23 juni 2008

Dubbel batteritid i nästa generation laptops

Intels nya system ger betydligt lÀngre batteritid för framtidens laptops.
ProcessorjÀtten Intel har nu forskat fram och utvecklat ett betydligt strömsnÄlare processorsystem Àn tidigare. En prototyp visades i förra veckan. AnvÀnt i bÀrbara datorer ska det vidta dynamiska ÄtgÀrder för att minska den ström vissa komponenter förbrukar med upp till hÀlften.

Genom smart styrning av enskilda komponenter i bÀrbara datorer kan man halvera den totala strömförbrukningen, visar prototypen som nu testas och demonstreras av Intel.
Företaget har tittat pÄ delar i datorn som tidigare inte utsatts för strömbesparande ÄtgÀrder och undersökt om dessa kan fÄs förbruka mindre ström Àven nÀr datorn anvÀnds.


”Vi brĂ€nner energi Ă€ven nĂ€r vi inte behöver. Intels system ritar idag om skĂ€rmen 60 gĂ„nger varje sekund nĂ€r en person lĂ€ser ett statiskt e-postmeddelande. Externa enheter sĂ„som tangentbord, mus och USB-enheter belastar batteriet nĂ€r de avvaktar instruktioner. I stĂ€llet kan en skĂ€rmdump tas av det som visas och lagras i en minnesbuffert. Detta visas sedan istĂ€llet som en statisk bild vilken inte förĂ€ndras förrĂ€n anvĂ€ndaren rör musen eller tangentbordet” sĂ€ger Greg Allison, affĂ€rsutvecklingsansvarig pĂ„ Intel till Technology Review.


Den nya Atomprocessorn klarar av att försÀtta processorn i sex olika strömsparande lÀgen beroende pÄ vilket typ av uppgift den för tillfÀllet Àr engagerad i.

Icke aktiva USB-enheter som Àr inkopplade blir ocksÄ försatta i strömsparande lÀge i vÀntan pÄ anvÀndning. Svarstiden blir dÄ i storleksordningen 50 millisekunder vilket inte kommer att besvÀra anvÀndaren.

Andra aktörer arbetar ocksÄ med att minska strömförbrukningen. Den laptop som OLPC-projektet tagit fram för barn i tredje vÀrlden förbrukar omkring en tiondel av strömmen vanliga laptops krÀver. Den Àr visserligen inte lika prestandastark, men detta visar ÀndÄ pÄ stor förbÀttringspotential.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2