Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 19 juni 2008

49 miljoner bärbara PC med mobil bredbandsanslutning i Europa 2013

Berg Insight rÀknar med 49 miljoner bÀrbara PC med mobil bredbandsanslutning i Europa 2013.
Enligt en ny rapport frÄn telekomanalysföretaget Berg Insight kommer bÀrbara PC med mobil bredbandsanslutning i Europa att vÀxa frÄn 8.4 miljoner Är 2008 med en genomsnittlig Ärlig tillvÀxttakt pÄ 34.1 procent till 49 miljoner Är 2013. Utvecklingen drivs av att privata anvÀndare vill ha tillgÄng till Internet var de Àn befinner sig. Snarare Àn att ersÀtta fasta nÀtverk, sÄ erbjuder mobilt bredband ett komplement i form av en alternativ Internet-uppkoppling utanför hemmet. I takt med att inbyggda HSPA/LTE chip gradvis blir en standardkomponent i bÀrbara PC utvecklade för den europeiska marknaden under de kommande tre till fem Ären, kommer anvÀndare endast behöva sÀtta in ett SIM-kort i sin dator för att koppla upp sig nÀstan var som helst.

Berg Insight anser att mobiloperatörerna stÄr inför en enorm utmaning nÀr det gÀller att hantera den explosionsartade ökningen i nÀtanvÀndning. Mobil data trafik, företrÀdesvis genererad av USB-modem och PC-kort, överskrider redan rösttrafiken mÀtt i datamÀngd pÄ mÄnga marknader. I Sverige genererar en halv miljon terminaler för mobilt bredband redan dubbelt sÄ mycket trafik som alla 10 miljoner mobiltelefoner sammanlagt. Privata anvÀndare driver upp volymerna och stÄr redan för 80 procent av den totala datamÀngden trots att de Àn sÄ lÀnge endast utgör 40 procent av abonnenterna.

”Alla leverantörer av mobilt bredband stĂ„r inför ett dilemma”, sĂ€ger Tobias Ryberg, telekomanalytiker, Berg Insight. ”Å ena sidan har de ett vĂ€ldigt attraktivt erbjudande – en ny mobiltjĂ€nst med hög mĂ„nadsintĂ€kt. Å andra sidan innebĂ€r tjĂ€nstens popularitet att mobilnĂ€ten anvĂ€nds till det yttersta – med risken att servicenivĂ„n försĂ€mras för alla abonnenter".

Operatörernas huvudsakliga svar har sÄ hÀr lÄngt varit att införa begrÀnsningar av datatrafiken, som emellertid luckrats upp efter hand. Dessutom Àr den verkliga datahastigheten vanligen betydligt lÀgre Àn vad som annonserats pÄ grund av brist pÄ nÀtverkskapacitet. Enligt Ryberg behöver mobiloperatörerna göra betydande nÀtverksinvesteringar snarast om de ska kunna hÀnga med den ökade efterfrÄgan.

”Om ett par Ă„r kommer Internet-anvĂ€ndare att vilja se högupplöst IPTV via sin nĂ€tanslutning”, sĂ€ger Ryberg

”DĂ„ kommer det inte att duga att erbjuda 14.4 Mbps som i verkligheten Ă€r 1 Mbps eller ”obegrĂ€nsad” datatrafik som Ă€r begrĂ€nsad till ett par gigabyte i mĂ„naden”, fortsĂ€tter han.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1