Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 23 juni 2008

EIF: "Det faller ingen skugga över regeringen"

Vidar Wernöe, styrelseledamot i EIF vill berömma Energimyndigheten och Regeringen för deras arbete i och med införandet av EuP-direktivet.
NÀr RoHS-direktivet skulle införas var det stort missnöje i branschen över hur myndigheterna skötte informationsspridningen. Myndigheterna har nu tagit Ät sig av kritiken och Àven om Elektronikindustriföreningen
framfört sina synpunkter ett antal gÄnger nÀr EUs implementeringsförslag skickats ut, sÄ faller ingen skugga pÄ den svenska Regeringen och berörda myndigheter.

"EuP-direktivet Àr i grunden ett bra direktiv. Att elektronikprodukterna framöver blir mera energieffektiva och miljöanpassade Àr positivt. Kritiken kring de konkreta genomförandeÄtgÀrderna Àr att det Àr luddigt vilka produkter som ingÄr, att man kan fÄ flera implementationstidspunkter för samma produkt och att löptiden för att genomgöra lagkraven Àr alldeles för korta. Utöver detta har vi haft synpunkter pÄ hur man underlÀtta implementeringen för SME-företagen. Vi har hittills haft en mycket bra dialog med bÄde Energimyndigheten och NÀringsdepartementet i det hÀr arbetet", berÀttar Vidar Wernöe för evertiq.

Den första genomförandeÄtgÀrden kring standby och off-mode ska beslutas om i EU den 7 juli. I det förslag som nu kommer finns kravet att produkterna som sÀtts pÄ marknaden i slutet av Är 2009 mÄste uppfylla kraven.

"För att klara kraven mÄste produkterna konstrueras om. Som förslaget nu ligger kommer mÄnga företagare att göras till ofrivilliga brottslingar dÄ man inte kommer hinna klart i tid. Alternativet Àr att CE-mÀrket faller och att man dÀrför inte kan sÀlja sin produkt. Den korta implementationstiden Àr inte realistisk nÄgot vi Àr stÀrkt kritiska till. HÀr hoppas vi att den svenska Regeringen agerar och röstar nej till förslaget", avslutar Vidar Wernöe.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2