Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 24 juni 2008

Industrifonden investerar i TranSiC

Industrifonden deltar i en investering pÄ totalt 24 miljoner kr i cleantechföretaget TranSiC.
Industrifonden investerar i kiselkarbidföretaget TranSiC. Bolaget utvecklar krafttransistorer av kiselkarbid, som anvÀnds för styrning av elmotorer. Största anvÀndningsomrÄdet Àr den vÀxande marknaden för el- och hybridfordon, HEV.

Ett el- och hybridfordon, som vÀxlar mellan en förbrÀnnings- och en elmotor, har mycket mer kraftelektronik Àn ett brÀnsledrivet fordon. Med TranSiCs krafttransistor, som tÄl mycket höga temperaturer, slipper man separata vattenbaserade kylsystem för elektroniken. Detta skall göra det möjligt att snabbare introducera hybridfordon i stor skala, eftersom transistorn gör dem avsevÀrt lÀttare att bygga.

Finessen med transistorn Àr att den Àr baserad pÄ kiselkarbid, vilket gör att den kan styra elmotorn med hög effekt under högre vÀrme Àn vad dagens kiseltransistorer klarar.

"TranSiC Àr det enda företaget i vÀrlden som kan leverera denna typ av fungerande transistorer av kiselkarbid till bilindustrin", sÀger Stefan Jakélius, investeringsansvarig pÄ Industrifonden.

"HÀr ligger bolaget lÄngt före sina konkurrenter, vilket Àr mycket lovande för framtiden", fortsÀtter han.

FörsÀljningen av kiselkarbidkomponenter Àr Ànnu blygsam, men TranSiCs prototyper har redan köpts av nÄgra av vÀrldens ledande fordonstillverkare. Marknaden förvÀntas expandera avsevÀrt under de nÀrmaste sju Ären. Detta beror till stor del pÄ att tillverkning och försÀljning av hybridelfordon vÀxer kraftigt under perioden.

Till en början planerar företaget Àven att satsa pÄ andra anvÀndningsomrÄden. Ett Àr bl.a. solcellsanlÀggningar, dÀr TranSiCs transistor ger en effektivare vÀxling av likström till högspÀnd vÀxelström.

"Vi Àr vÀldigt glada över att ha fÄtt in en stabil och lÄngsiktig investerare som Industrifonden", sÀger TranSiCs marknadschef Bo Hammarlund.

"Vi kommer att anvÀnda det kapital vi fÄtt in bl.a. till marknadsintroduktion och att bygga upp en försÀljningsorganisation", fortsÀtter han.

I emissionen deltar ocksÄ de tidigare Àgarna Volvo Technology Transfer och Midroc New Technology. Industrifondens andel uppgÄr till 13 miljoner kr.

TranSiC, som har ursprung ur forskning vid KTH, grundades 2005. Bolaget har sina lokaler i Kista och har Ätta anstÀllda.

I och med denna investering har Industrifonden investerat totalt 171 miljoner kr i tio cleantechbolag.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1